Nukleärt, Nyheter

Rohani: Iran ”backar inte ett dugg” från sina nukleära rättigheter

Iran kommer inte att backa ”ett dugg” från sina nukleära rättigheter, sade iranska regimens president Hassan Rohani, rapporterade nyhetsbyrå Mehr på tisdag.

Rohanis kommentarer kommer inför ett möte i New York senare i månaden mellan hans utrikesminister Mohammad Javad Zarif och EU:s utrikespolitiska chef Catherine Ashton om att starta förhandlingar om den islamiska republikens nukleära program.

”Vår regering kommer inte att ge upp ett dugg av sina absoluta rättigheter” om kärnkraftsfrågan, sade Rohani, som upprepade ett mantra som ofta används av hans föregångare Mahmoud Ahmadinejad.

Hassan Rohani har lämnat över ansvaret till utrikesdepartement att leda samtalen med världsmakterna

Yukiya Amano, chef för Internationella atomenergiorgan (IAEA) sade i måndags att det är ”nödvändigt och brådskande” att ta itu med farhågor över iranska regimens misstänkta kärnvapenrelaterade arbete med hänvisning till tillförlitliga uppgifter om militära dimensioner till Irans kärntekniska program.

Rohani, har sagt att han vill lätta på de hårda internationella sanktionerna mot Iran. Han har pratat om att vara mer öppen om iranska regimens kärnteknikverksamheter i utbyte mot ett internationellt erkännande av Teherans rätt till att anrika uran för fredliga ändamål.

Men västerländska diplomater betonar att det återstår att se huruvida Iran är berett att hejda sitt kärnteknikprogram, som man misstänker är till för att utveckla kärnvapenkapacitet. Prästerskapet insisterar att dess kärnteknikprogram är fredligt och förkastar anklagelserna.