Nukleärt, Nyheter

IAEA kräver omedelbar tillgång till Parchin-anläggningen

Yukiya Amano, chef för Internationella atomenergiorgan (IAEA) sade på måndag att det är “nödvändigt och brådskande” att ta itu med farhågor över iranska regimens misstänkta kärnvapenrelaterade arbete med hänvisning till tillförlitliga uppgifter om militära dimensioner till Irans kärntekniska program.

IAEA måste tillåtas omedelbar tillgång till den viktiga militäranläggningen Parchin, sade Amano som talade inför IAEA:s styrelsemöte i Wien.

Internationella atomenergiorgan har åtagit sig att arbeta konstruktivt med Rohanis regering för att “lösa kvarstående frågor på diplomatisk väg”, tillade Amano.

Amanos omsorgsfullt valda ord understryker internationella förhoppningar över att Rohanis regering ska vara mindre konfronterande i förhandlingarna med omvärlden än hans hårdföra föregångare, Mahmoud Ahmadinejad.

“Iran har inte samarbetat tillräckligt för att kunna ge trovärdiga garantier om frånvaron av deklarerat kärnämne och [misstänkta] aktiviteter”, sade Amano enligt en kopia av hans tal till måndagens IAEA-möte som hölls bakom stängda dörrar.

Rohani, har sagt att han vill lätta på de hårda internationella sanktionerna mot Iran. Han har och pratat om att vara mer öppen om iranska regimens kärnteknikverksamheter i utbyte mot ett internationellt erkännande av Teherans rätt till att anrika uran för fredliga ändamål.

Men västerländska diplomater betonar att det återstår att se huruvida Iran är berett att hejda sitt kärnteknikprogram, som man misstänker är till för att utveckla kärnvapenkapacitet. Prästerskapet insisterar att dess kärnteknikprogram är fredligt och förkastar anklagelserna.