Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Domstol avslog överklagan från Iransk-amerikanske pastorn

saeed abedini
Den amerikansk-iranske pastorn Saeed Abedini dömdes idag till åtta års fängelse anklagad för att underminera regeringen och avsiktligt vända Irans ungdomar mot islam.

Iranska regimens rättsväsendet avslog på söndagen överklagan från den iransk-amerikanske pastorn Saeed Abedini och fastställde domen på åtta års fängelse.

Jordan Sekulow, direktor för American Center for Law and Justice, ACLJ, säger att domstolens beslut visar hur Iran fortsätter att bryta mot rätten till religionsfrihet.

”Iran har återigen demonstrerat en total brist på respekt för de mänskliga rättigheterna, säger han för  ACLJ som följer Abedinis fall.

Familjen i Iran meddelade nyligen att Saeeds hälsotillstånd förvärrats. Inre blödningar i magen, till följd av misshandel, orsakar honom svår smärta.

Jordan Sekulow menar också att oron för Saeed Abedinis säkerhet och hälsa nu tilltar.
– Genom att domen på åtta års fängelse står fast, riskerar nu pastor Saeed att utsättas för ytterligare misshandel och övergrepp i Evin-fängelset.

Hustrun Naghmeh Abedini säger att fortsatta påtryckningar nu är viktiga för att förmå Iran att frige hennes make, och hon uttrycker irritation över den amerikanska regeringens agerande.
– Min make avtjänar åtta år i det ökända fängelset Evin och utsätts för dagliga hot och övergrepp för att han vägrar förneka sin kristna tro. Ändå har min president, president Obama, inte talat ett enda ord om honom.

I september har Saeed Abedini varit fängslad i ett år.