Nukleärt, Nyheter

Rapport: Iran har ny missilanläggning

Iranska regimen har konstruerat en ny anläggning för att testa ballistiska missiler, enligt en publicerad rapport från Jane’s Intelligence Review, en månatlig tidskrift om militära underrättelsetjänst på torsdagen.

Jane’s Intelligence Review som har analyserat satellitbilder sade att de visade en omfattande konstruktion av en anläggning för att testa missiler med en support- och administrativ avdelning, ett arbete som ska ha pågått under de senaste tre åren.

Den Islamiska republiken har fortsatt sitt ambitiösa rymdprogram under de senaste åren. I januari i år demonstrerade iranska regimen sina robotsystem genom att framgångsrikt skjuta upp en levande apa i rymden, sade tjänstemän.

Västländerna är oroliga för att iranska regimens långdistansmissilteknologi ska användas för kärnstridsspetsar.

Avslöjandet av en ny anläggning nära staden Shahrud, 100 km nordost om Teheran, kom några veckor efter att iranska regimens tjänstemän tillkännagav att landet skulle inviga ett nytt rymdcenter för satellituppskjutning.

Jane’s säger att anläggning vid Shahrud är en av tre anläggningar som i slutändan kommer att användas inom ramen för Irans rymdprogram.

”Bildanalyser av Shahrud-anläggningen visar att det kommer att bli en strategisk anläggning som används för att testa ballistiska missiler”.