Ekonomi, Nyheter

Webbhotelleverantör stänger ner iranska webbplatser

Webbhotelleverantören, Web.com, sade att ett företag som man förvärvat hade försett iranska enheter med domänregistreringstjänster [under tidigare år] och [Web.com] har sedan dess stängt ner dem, rapporterar Wall Street Journal (WSJ) på tisdagen.

Tillkännagivandet i enlighet med sanktionslagen som undertecknades förra året kom i samband med att Web.com presenterade sin resultaträkning på fredagen.

Bolaget avslöjade att Network Solutions LLC (NetSol), ett företag som man förvärvade i oktober 2011 hade sålt domänregistreringstjänster till tre iranska enheter mellan åren 1999 och 2002, rapporterar WSJ och hänvisar till Web.coms tillkännagivande.

Domänregistreringstjänsterna bestod av att acceptera och behandla registreringsansökningar, förnyelse och överföring av domännamn genom företagets register, sade Web.com.

Tillkännagivandet visar hur amerikanska sanktioner mot Iran sträcker sig bortom landets kärnteknikprogram och finansiering av detta program.

”Affärer med Iran är full av risker, oavsett vilken typ av verksamhet det är”, sade Hugh Jones, ordförande och VD för BankersAccuity, ett konsultföretag.

NetSol tillhandahöll sina tjänster till iranska rederiet Valfajr 8th Shipping Line Co. SSK, som fördes upp på sanktionslistan under 2008, Iran Marine Industrial Co, som straffades under 2012, samt Islamic Republic of Iran Meteorological Organization, som Web.com misstänkte var en iransk statlig enhet.

Web.com har nu stängt ner samtliga tre webbplatser, enligt WSJ på tisdagen. Detta eftersom bolaget inte vill riskera amerikanska straff eller böter för att ha brutit mot gällande sanktioner mot Iran över  landets kärnteknikprogram som väst misstänker är till för att tillverka kärnvapen. Teheranregimen förkastar anklagelserna och påstår att programmet har endast fredliga och civila ändamål.