Ekonomi, Nukleärt, Nyheter

USA:s nya sanktioner försvårar framtida förhandlingar, säger iranska regimen

”Eventuella nya sanktioner från USA kommer inte att förändra Teherans kärnteknikpolitik men kan försvåra förhandlingarna med världens stormakter”, det rapporterar Associated Press (AP) från Irans huvudstad på torsdagen med hänvisning till uttalanden från iranska regimens utrikesdepartement.

Hoten från iranska regimen om svårare förhandlingsläge inför framtida samtal kommer sedan USA:s representanthus godkände nya straffåtgärder mot Iran under onsdagen den första augusti.

Den nya sanktionslagen röstades genom med 400 röster för och 20 röster emot och syftar till att med hot om att försvaga Irans bräckliga ekonomi ytterligare förmå iranska regimen att inte utveckla kärnvapen.

De nya straffåtgärderna är en skärpning av nuvarande sanktioner och gäller de redan hårda begränsningarna av exporten från Irans olje-, bil- och gruvindustrier, rapporterade TT och Agence-France Presse (AFP) i onsdags.

Den nya sanktionslagen flyttas nu till senaten som enligt uppgifter planerar en omröstning redan i september.

Irans statliga television citerar talesmannen för regimens utrikesdepartement Abbas Araghchi som säger att sanktioner inte kommer att stoppa landets kärntekniska framsteg. Han tillade att de nya amerikanska förslagen [till straffåtgärder] kan komma att sätta stopp för ansträngningarna till dialog.

Iran och världsmakterna ska försöka återuppta förhandlingarna kring Irans misstänksamma kärnteknikprogram efter installationsceremonin för landets nya president Hassan Rohani som äger rum på söndag.

Diplomater i väst ser Rohani som en ”moderat” president och hoppas att han ska leverera sitt vallöfte om en mer konstruktiv dialog med internationella samfundet, i synnerhet med väst.

De kritiserar den amerikanska nya sanktionslagen och anser att tidpunkten för de nya straffåtgärderna är illa vald, eftersom bestraffningen kommer just när den ”reformistiskt” lagda Hassan Rohani tillträder som president.

Västvärlden fruktar att Iran strävar efter att utveckla kärnvapen medan Teheran förnekar anklagelserna.