Nukleärt, Nyheter

Iranska regimen förnekar begäran om direkta samtal med USA

Iranska regimen förnekade på fredagen uppgifterna om att man ska ha kontaktat amerikanska tjänstemän för direkta samtalen om landets kärnteknikprogram.

New York Times rapporterade nyligen att Iraks premiärminister Nouri al-Maliki har pratat med Obama-administrationen tidigare denna månad och framfört iranska regimens intresse för direkta samtal med USA kring landets kärnvapenprogram.

”I ett möte med USA:s ambassadör i Bagdad i början av juli tillkännagav Maliki att han vidarebefordrar ett meddelande från iranska tjänstemän och påstod att Irans tillträdande president, Hassan Rohani, menade allvar med att inleda [direkta] samtal med USA”, enligt brittiska tidningen the Times.

”Denna nyhet är falsk och är helt inkorrekt”, sade iranska regimens ambassadör till Irak, Hassan Danaifar, till regimens nyhetsbyrå ISNA.

Iranska regimens högsta andlige ledare Ali Khamenei varnade i söndags att USA ”inte var trovärdigt” för att Iran ska återställa de diplomatiska förbindelserna med Washington.

”Amerikanarna är inte pålitliga och de är inte ärliga i sina möten. Amerikanska tjänstemännens hållning under de senaste månaderna bekräftar återigen att man inte ska vara optimistiskt”, sade Khamenei vid ett möte där Rohani och den avgående presidenten Mahmoud Ahmadinejad deltog.

Kommentaren från Khamenei kom mindre än en vecka efter att tidigare amerikanska tjänstemän och dussintals amerikanska kongressledamöter uppmanade USA:s president Barack Obama att inleda direkta förhandlingar med regimens tillträdande president Hassan Rohani.

Khamenei har sista ordet i Irans viktigaste politiska frågor, i synnerhet i beslut som berör landets kärnteknikprogram och utrikespolitik.