Nukleärt, Nyheter

Ryssland bygger nytt kärnkraftverk i Iran

Prästerskapets president Mahmoud Ahmadinejad uppmanade Ryssland att snabbt slutföra ett samarbetsavtal som Teheran och Moskva redan har undertecknat beträffande en expandering av olja-  och gassektorn.

”Iran och Ryssland är världens ledande gasexportörer. På grundval av detta kommer samarbete och samordning mellan de två länderna i dessa två sektorer gynna Iran och Ryssland och den globala energimarknaden”, sade Ahmadinejad under ett möte med sin ryska kollega Vladimir Putin i Kreml i tisdags.

Han tillade också att preliminära samtal har hållits med ryska tjänstemän om att bygga nya kärnkraftverk i Iran.

”Efter de preliminära förhandlingarna behövs det nu presidentens instruktioner för att slutföra förberedelsena och börja realisera projektet i praktiken”, sade Ahmadinejad vid förhandlingarna med Putin i Moskva.