Nukleärt, Nyheter

Rohani: Iran är inte redo att avbryta sin urananrikning

Iran gör ”stadiga framsteg” i att utvidga sitt kärnenergiprogram trots internationella sanktioner, sade chefen för FN:s atomenergiorgan (IAEA) enligt Reuters på måndagen.

Yukiya Amano, chef för Internationella atomenergiorganet (IAEA), sade också att han var fast besluten om att fortsatta dialogen med Iran för att bemöta farhågor om eventuella militära dimensioner inom landets kärntekniska verksamhet. Men inget nytt möte har ännu planerats efter 10 omgångar av misslyckade samtal mellan Iran och IAEA sedan början av 2012, sade han.

”Det finns en stadig kapacitet- och produktionökning” i Irans kärnteknikprogram, sade Amano i en intervju på måndagen.

Han talade kort efter att prästerskapets blivande president, Hassan Rohani, lovade under en presskonferens i Teheran att bli mer öppen kring Irans kärntekniska program i syfte att sanktionerna ska hävas.

Men Rohani tillade att Teheran inte var redo att avbryta sin urananrikning, som västvärlden fruktar syftar till att ge iranska regimen tillgång till kärnvapenkapacitet, något Iran förnekar.