Nukleärt, Nyheter

Iran har gömt kärnvapenbevis

Yukiya Amano, chef för FN:s atomenergiorgan (IAEA) erkände för första gången att ”omfattande byggnadsarbete” från Iran, som avlägsnande av jord och asfaltering, vid militäranläggningen Parchin kan betyda att IAEA-inspektörer kan återvända tomhänta även om Iran skulle tillåta dem att besöka militärbasen i syfte att undersöka misstankar om tidigare forskning kring kärnvapentillverkning.

Iranska regimen påstår att Parchin är en konventionell militäranläggning och har avfärdat att alla anklagelser om sanering vid platsen för att dölja bevis.

Inspektörer från IAEA kan inte längre finna något om de får tillgång till Irans militäranläggning, Parchin, sade IAEA:s chef på måndagen och hänvisade till iranska regimens omfattande saneringsarbete för att avlägsna alla spår av olaglig kärnteknikverksamhet vid anläggningen.

Yukiya Amano sade även IAEA:s samtal med Iran i syftet att komma igång med en undersökning om möjlig kärnvapenforskning från Teheran har ”gått runt i cirklar” sedan en tid.

”För att vara ärligt, har vi gått runt i cirklar för en tid nu”, sade Amano under ett möte med IAEA:s styrelse bakom stängda dörrar enligt internationella medier.

Amano var väldigt klar och skarp i sin kritik mot Iran vilket återspeglade den ökade spänningen över iranska regimens omtvistade kärnteknikprogram som har ökat omvärldens farhågor för ett nytt krig i Mellanöstern.

Israel, som allmänt anses vara Mellanösterns enda kärnvapenmakt, ser Irans så-kallade civila kärnenergiprogram som det mest allvarliga hotet mot sin säkerhet och har hotat med flyganfall om diplomati och sanktioner inte stoppar Teheranregimens jakt på kärnvapen.

Samtidigt rapporterar Agence France-Presse (AFP) från irakiska huvudstaden Bagdad om att Iraks regering har för första gången officiellt varnat Israel om att använda irakiskt luftrum vid en eventuell attack mot Iran och det kärnvapenprogram Israel anklagar landet för att ha. Det sade Iraks vice energiminister, Hussein al-Shahristani till AFP.

Irans framsteg i att bygga en forskningsreaktor och dess urananrikning står i ”klar strid” mot FN:s säkerhetsråds resolutioner som kräver att Teheran upphör med all sådan verksamhet, sade Amano i skarpa kommentar till IAEA:s styrelse och senare vid en presskonferens.

IAEA har sedan början av 2012 försökt föra dialog med Iran för att finna en tillfredsställande lösning på vad det Wienbaserade FN-organet kallar ”eventuella militära dimensioner” av landets kärnteknikprogram.

Men 10 omgångar av förhandlingar under de senaste 17 månaderna har visat sig resultatlösa utan något genombrott. Västerländska diplomater anklagar Iran för en förhalningstaktik men Teheranregimen avvisar alla sådana påstående som västerländsk propaganda.

Detta trots att prästerskapet i sju år har konstant brutit mot flera resolutioner från FN:s säkerhetsråd som kräver ett omedelbart stopp på all urananrikning och som har antagits med stöd från regimens två viktigaste politiska och ekonomiska allierade, Ryssland och Kina.