Nukleärt, Nyheter

USA:s utrikesminister: Valet har ingen betydelse för Irans kärnteknikpolitik

USA:s utrikesminister John Kerry sade i en gemensam presskonferens med Tysklands utrikesminister, Guido Westerwelle, på fredagen att han inte är optimistisk i sin syn på att Irans kommande val ska ge någon förändring när det gäller landets kärnteknik ambitioner, rapporterar Associated Press (AP)  från Washington.

”Jag har inte höga förväntningar på att valet ska ändra Irans grundläggande beräkningar”, sade Kerry och tillade ”det här är inte en portfölj som ligger i händerna på presidenten eller en ny president, det ligger i händerna på den högste ledaren och det är högste ledaren som i slutändan ska fatta det beslutet, tror jag.”

USA och västvärlden misstänker att iranska regimens kärnteknikprogram syftar till att utveckla kärnvapen.

John Kerry, betonade återigen vid presskonferensen att USA:s långvariga ståndpunkt är att det vore ”oacceptabelt” för Iran att skaffa sig kärnvapen.

Uttalande kom samma dag som Obama-administrationen införde nya straffåtgärder mot iranska regimens tjänstemän samt landets petrokemiska industri, prästerskapets största finansieringskälla för dess kärnteknikprogram efter olja. Senare efter fredagens presskonferens meddelade Obama-administrationen även sanktioner mot företag baserade i Cypern, Kirgizistan, Ukraina och Förenade Arabemiraten som anklagas för att ha hjälp Iran kringgå straffåtgärder och engagerat sig i landets kärnteknikprogram.

John Kerry påpekade för den samlade journalistkåren att USA skulle fortsätta fullfölja en fredlig lösning på dödläget men att tiden håller på att rinna ut. ”Irans ständiga trotsande av internationella krav om att besvara farhågorna kring landets kärnenergiprogram gör världen farligare, tillade USA:s utrikesminister, John Kerry, under presskonferensen.

”Iran måste förstå att klockan tickar”, sade Kerry och noterade att Israel, som ser Iran som ett hot mot dess existens, inte har uteslutit en ensidig militärattack mot iranska kärnanläggningar, enligt AP som citerar Kerry med att säga ”varje månad som går blir det farligare. Och verkligheten är att Israel kommer att göra vad landet behöver göra för att försvara sig.”

Iranska regimen insisterar att dess kärnteknikprogram har endast civila ändamål och är ämnad för energiproduktion.