Ekonomi, Nyheter

USA riktar nya sanktioner mot Irans petrokemiska industri

USA svartlistade på fredagen åtta företag verksamma inom Irans petrokemiska industri.

De straffade petrokemiska företag som ägs eller kontrolleras av iranska regimen och som nu uppförs på amerikanska finansdepartementets lista över straffade företag  inkluderar Bandar Imam Petrochemical Co, Bou Ali Sina Petrochemical Co and Mobin Petrochemical Co.

USA införde även straffåtgärder mot 61 iranska regeringstjänstemän i torsdags för deras ansvar i systematiska människorättskränkningar

Det är första gången Washington inför straffåtgärder mot Irans petrokemiska industri som beräknas vara största källan till inkomster från utlandet för Irans kärntekniska program efter landets försäljning av olja.

”Utländska företag bör upphöra omedelbart med sina inköp av petrokemiska produkter från Iran”,  säger en amerikansk tjänsteman, som talade på villkor av anonymitet, till nyhetsbyrån Reuters.

Han tillade att amerikanska tjänstemän har under de senaste månaderna varit engagerade i en ”stark diplomatisk kampanj” riktade mot regeringar och företag runt om i världen för att klargöra att sanktioner kan införas för köp av petrokemiska produkter från Iran.

I en relaterad åtgärd införde amerikanska utrikesdepartementet sanktioner mot Niksima Food and Beverage JLT (Niksima Mat och dryck JLT), ett företag baserad i Förenade Arabemiraten, som säljer frusen yoghurt. Företaget anklagas för ”medveten inblandning” i transaktioner i syfte att köpa petrokemiska produkter från Iran.

Amerikanska utrikesdepartementet införde även straffåtgärder mot Jam, ett iranskt företag som tillverkar och säljer petrokemiska produkter.

USA vidtog också åtgärder mot företag baserade i Cypern, Kirgizistan, Ukraina och Förenade Arabemiraten som anklagas för att ha engagerat sig i Irans atomprogram.

Sanktionerna förbjuder de straffade företagen från tillgång till amerikanska finansmarknaden.

Västmakterna anklagar iranska regimen för planer på att tillverka kärnvapen medan iranierna tillbakavisar anklagelserna med att landets kärnteknik program har endast fredligt och civilt ändamål.

”Det är en olönsam strategi för företag att hjälpa Iran kringgå sanktioner och dagens tillkännagivande är en varning”, sade Robert Menendez, ordförande i amerikanska senatens utrikesutskott och en stark anhängare av hårdare straffåtgärder mot Iran.