Nyheter

Irans Khamenei backar inte upp någon favoritkandidat

Prästerskapets andlige ledare Ali Khamenei, säger sig inte ha någon favorit bland de åtta godkända presidentkandidater han vill se som Mahmoud Ahmadinejads efterträdare.

Efter Massiva protester från konkurrerande falanger inom prästerskapets regim över diskvalificering av tv huvudkandidater, försöker Ali Khamenei spela ner sin egen roll vad gäller nomineringarna och avvisar allt tal om att han skulle ha en favorit:

– Sådant får vi alltid höra. Men det är inte sant, eftersom ingen vet vem ledaren kommer att rösta på. Precis som för alla andra så har ledaren endast en röst, sade Ali Khamenei i ett framträdande på onsdagen inför landets parlamentariker – allt enligt hans egen hemsida.

Inför varje presidentvalskampanj under de senaste åren, gick rykten om att Khamenei trummar upp stöd för sina favoritkandidater.

Men verkligheten är en annan. Sex av Väktarrådets tolv medlemmar utses av Khamenei själv och han har ett direkt inflytande över vilka kandidater som får ställa upp i presidentvalet.

Det väl inte märkvärdigt att han uttalar sig på det sättet. Den grupp av aktuella kandidater domineras samtidigt av hårdföra konservativa som är på samma linje som Ali Khamenei själv, säger Mojtaba Ghotbi pressansvarige för Förenade Föreningar För ett Fritt Iran, FFFI.

Det mäktiga Väktarrådet stoppades nyligen tidigare presidenten Akbar Hashemi Rafsanjani och Esfandiar Rahim Mashaei, en nära allierad till avgående president Mahmoud Ahmadinejad.

Efter att Khamenei lyckades krossa det så kallad gröna rörelsen” kunde Khameniei utmanövrera de övriga inom ”reformrörelse” inför förra valet eftersom prästerskapet i Väktarrådet och Ali Khamenei inte vill se upprepning av protester som följde efter förra presidentvalet, 2009, tillägger Mojtaba Ghotbi.

I onsdagens tal tackade Ali Khamenei de kandidater som avpolleterats av Väktarrådet och som hade valt att ”underkasta sig lagen”. Han tal tolkas som en förtäckt kritik av avgående presidenten Ahmadinejad, som uttalat att han hoppas att Khamenei  godkänner hans  efterträdare, Esfandiar Rahim Mashaie, innan valdagen.