Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Iran hängde två män för spioneri

Iranska regimen avrättade på söndagen två män dömda för spioneri genom hängning, rapporterade regimens medier.

Mohammad Heydari hängdes för att mot betalning ha försett israeliska underrättelsetjänsten, Mossad, med sekretessbelagda uppgifter. Det andra offret, Kourosh Ahmadi, avrättades anklagade för att ha ”försett CIA med underrättelser i olika frågor”.

Bägge männen blev dömda till döden av Teherans revolutionsdomstol, rapporterar revolutionsgardets nyhetsbyrå, Fars. Det är inte klart när Heydari och Ahmadi greps eller när de lämnade över underrättelser till Israels respektive USA:s underrättelsetjänst eller hur lång tid männen ska ha varit aktiva.

Iran har vid upprepade tillfällen anklagat Israel och USA för att bedriva hemlig underrättelseverksamhet mot iranska regimen, särskilt mot landets kärnenergiprogram, som väst misstänker syftar till att framställa kärnvapen. Teheranregimen förnekar anklagelsen.

Iran har på senare år gripit en rad spionmisstänkta. Det mest uppmärksammade fallet den senaste tiden är Amir Mirzai Hekmati, som kommer från Iran men har dubbelmedborgarskap och varit marinkårssoldat i USA. Även han anklagas för samarbete med amerikanska underrättelsetjänsten CIA. Han dömdes först till döden men avrättningsdomen upphävdes senare av regimens högsta domstol som bestämde att rättegången måste tas om.

Både Israel och USA har inte uteslutit ett militärt alternativ för att stoppa Irans kärntekniska program om diplomatiska ansträngningar misslyckats.