Nyheter

Iran: Förslag om bättre relationer med USA kan diskvalificera kandidater

Chefen för iranska regimens mäktiga väktarråd, som granskar registrerade kandidaters lämplighet och godkänner vilka som får ställa upp i allmänna val, sade att rådet kan komma att diskvalificera de kandidater till junis presidentval som söker fulla relationer med USA.

Ayatollah Ahmad Jannati, chef för prästerskapets väktarråd, sade på fredagen i en intervju med den statliga radion att vissa kandidater tror kanske att internationella sanktioner över Teherans omtvistade kärnenergiprogram kommer att upphöra om landet återställer relationerna med USA.

”Visserligen bör vi skratta åt denna kommentar”, sade Jannati och tillade ”Om någon har en sådan hållning är det möjligt att godkänna honom eller att rösta på honom?”

USA och Iran har inte haft officiella diplomatiska förbindelser sedan prästerskapet usurperade makten i Iran efter 1979 års folkliga revolution mot Schahens regim för ökad demokrati. Men alla amerikanska administrationer sedan 1979 har hållit hemliga möten med representanter från iranska regimen vid flera tillfällen och på olika platser i världen för dialog och kohandel om hur ländernas relationer kan förbättras.

Janatis kommentater ser ut att vara en indirekt varning till Rafsanjani och en tidig indikation på att han kan komma att diskvalificeras från sommarens presidentval. Ali Akbar Hashemi Rafsanjani har tidigare föreslagit att bättre relationer mellan USA och Iran är möjligt.

Den slutgiltiga listan över godkända presidentkandidater till sommarens val kommer att tillkännages på tisdag den 21 mars av väktarrådet.

Ali Akbar Hasheni Rafsanjan, prästerskapets tidigare presiden, som har kanditerat sig för årets presidentval, har uttalat sig för en bättre relation med USA. Även visa reformister kan diskvalificeras.

Irans 11:de presidentval som ska hållas i landet den 14 juni är det osäkraste på årtionden. Förra gången, 2009, hölls massprotester efter det ifrågasatta omvalet av Mahmoud Ahmadinejad; det fanns motkandidater som hade mycket stort folkligt stöd.

Bland de cirka 400 som registrerat sig hittills finns dock personer som hade ledande roller när Mohammad Khatami var president och försökte öppna för ett lite friare samhälle