Nukleärt, Nyheter

Iran bekräftar ny hemlig kärnanläggning

Iran har oavsiktligt bekräftat senaste rapporten om att regimen arbetar med att utveckla kärnvapen vid en hemlig anläggning kallad ”Quds” som ligger 24 kilometer från den underjordiska anläggningen Fordow, utanför staden Qom. Den kallas för ”Quds”, Jerusalem, eftersom prästerskapet tror att Israel kommer snart att förintas och Jerusalem återgå till muslimskt styre.

En rapport publicerad i Washington Times den 21 mars, visar att iranska forskare arbetar för att färdigställa kärnstridsspetsar på en underjordisk anläggning som är okänd för västmakterna. Koordinaterna till denna väldiga anläggning samt detaljerade information om regimens hemliga operationer där har lämnats till USA:s försvarsdepartement av en högt uppsatt iransk underrättelseofficer.

Golpanews, som är associerad med iranska regimens försvarsdepartement och som leds av Ayatolla Mohammad Mohammadi-Golpayegan, chef för högsta andlige ledaren, Khameneis kansli, citerar den information som avslöjades i Washington Times rapport i en artikel och bekräftar platsen genom att skriva: ”det är klart att anti-revolutionärers påstående om förekomsten av en hemlig kärnteknisk anläggning, Quds, är en lögn. Men om det hade varit sant, är det inte värre än situationen med Parchin-anläggningen. Den Islamiska republiken, baserad på dess internationella förpliktelser, strävar efter vetenskapen om att anrika uran för fredligt bruk”.

Internationella atomenergiorganet (IAEA) har upprepade gånger begärt inspektion av militäranläggningen, Parchin, där man misstänker att regimen har testat kärnvapenkomponenter.

Enligt publicerade uppgifter består Quds-anläggningen av tre sektioner:

Den första är sektionen där regimens vetenskapsmän anrikar uran till vapenkvalitet. De har redan tillräckligt med plutonium för flera bomber och är i det sista stadiet av att sätta ihop en kärnstridsspets.

Den andra sektionen som tillverkar missilstridsspetsar är döpt till ”martyr Mughniyeh” efter Hizbollahs främsta terrorledare som var bland annat ansvarig för gisslantagning i Beirut på 80-talet och för attacker mot judiska mål i Latinamerika på 90-talet.

Den tredje sektionen är en stor plats som rymmer över 380 skjutklara missiler på ramper.