Nukleärt, Nyheter

Iranska regimen åtalar 18 personer för mord på kärnfysiker

Iranska regimens nyhetsbyrå Mehr med nära band till prästerskapets ministerium för säkerhet och underrättelse (MOIS) rapporterar på söndagen att ”rättsväsendet har åtalat 18 misstänkta personer för inblandning i mordet på [iranska] kärnfysiker”.

Minst fem iranska kärnfysiker, bland dem en chef för Natanzs anrikningsanläggning, har dödats sedan 2010. Teheranregimen anklagar utländska underrättelsetjänster som israeliska Mossad, amerikanska CIA och brittiska MI6 för att ligga bakom morden. USA och Storbritannien har förnekat anklagelserna, men Israel har inte kommenterat, rapporterar Associated Press (AP) den 17 mars från Irans huvudstad Teheran.

Söndagens rapport från nyhetsbyrån Mehr citerar iranska regimens chefsåklagare Abbas Jafari som säger att myndigheterna har väckt åtal mot 18 misstänkta och rättegången mot dem kommer att starta under de kommande månaderna. Han gav inga ytterligare detaljer.

Iranska regimen avrättade en man genom hängning i 2012 efter att han dömdes till döden för delaktighet i mordet på en kärnfysiker i 2010.