Nyheter

Interpol ratificerar arresteringsorder för iranier

Arresteringsorder för de iranier som misstänks för inblandning i bombattack mot ett judiskt kulturcenter i Buenos Aires i 1994 ska inte återkallas, trots Teherans åtgärder för att samarbeta, sade Interpol på fredagen.

”Trots avtalet mellan Argentina och Iran om att inrätta en sanningskommission för att utreda bombningen av AMIA, ett judiskt välgörenhetscenter i Buenos Aires, är positivt men betyder inte att  arresteringsorderna ska hävas”, sade Argentinas utrikesminister Hector Timerman under en presskonferens i fredags.

85 personer dödades och mer än 300 skadades under bombattacken mot AMIA i Buenos Aires i 1994.

Avtalet mellan de två regeringarna nåddes förra månaden men har kritiserats skarpt av såväl Israels som Argentinas judiska församlingar och oppositionspolitiker.

Argentina har länge misstänkt Iran för att ligga bakom bombningen av AMIA:s byggnader i huvudstaden.

Bombningen kom två år efter en liknande attack mot den israeliska ambassaden i Buenos Aires. Teheranregimen förnekar all inblandning.

Bland de misstänkta som har haft internationella arresteringsorder mot sig sedan 2006 återfinns iranska regimens försvarsminister Ahmad Vahidi, tidigare presidenten Akbar Hashemi Rafsanjani, f.d.utrikesminister Ali Akbar Velayati samt dåvarande befälhavare för regimens elitstyrka, Revolutionsgardet och kommande presidentkandidat, Mohsen Rezai.

ّFlera av de åtalade i fallet kommer sannolik att kandiderar sig för nästa omgång av presidentvalet i juni.