Nyheter

EU utökar sanktionerna mot Iran för brott mot mänskliga rättigheter

FFFI – Paris – EU kommer att i nästa vecka införa ytterligare sanktioner mot nio iranska tjänstemän och andra personer som bär ansvar för kränkningar av de mänskliga rättigheterna i den Islamiska republiken, sade EU-diplomater på torsdagen.

Förenta Nationerna rapporterade i örra veckan att Iran har ökat antalet avrättningar av fångar, inklusive ungdomar samt arresteringar av oliktänkande som ofta torteras i fängelse, ibland till döds.

De nya EU-sanktionerna är separat från åtgärder som införts mot Iran över oron för dess kärnteknikprogram som regeringarna i EU och på andra håll misstänker har en hemlig militärdimension.

Nya sanktioner är utvidgning av de EU-åtgärder som har tidigare införts i samband med brott mot mänskliga rättigheter, som för närvarande är inriktade mot 78 personer, däribland chefen för Irans rättsväsende Sadeq Larijani och chefen för den statliga televisionen, Ezzatollah Zarghami.

EU:s utrikesministrar ska ge sitt slutgiltiga godkännande till den nya sanktionslistan på måndag vilken offentliggöras först på tisdagen.