Nukleärt, Nyheter

Ännu ett misslyckat atomsamtal med iranska regimen avslutat

Den sjunde omgången av samtal mellan iranska regimen och 5+1-gruppen kring regimens misstänksamma kärnteknikprogram är över för den här gången utan några konkreta resultat annat än att träffas på nytt om en månad.

Enligt internationella nyhetsbyråer har iranska regimen och de sex världsmakterna endast kommit överens om att åter träffas i Almaty, Kazakstan, den femte och sjätte april. Diplomaterna ska även ha kommit överens om att hålla samtal på expertnivå i Istanbul den 18 mars för att diskutera de tekniska detaljerna i det nya reviderade förslag som 5+1-gruppen lade fram under veckans två dagars samtal i Almaty.

Iranska regimens delegation har enligt rapporter hållit bilaterala möten med Tyskland, Storbritannien och Ryssland men inte med USA och Frankrike under två dagars samtalen i Almaty.

Iranska regimen har dock inte gett ett tydligt svar på det nya förslaget som enligt uppgifter innehåller lättnader av sanktioner för handel med guld, ädelmetaller och petrokemiska material i utbyte mot att Iran begränsar sin urananrikning till 20-procentig renhet.

Iranska regimens chefsförhandlare, Jalili, uttryckte ett försiktig optimism vid en presskonferens efter den andra dagen av samtal.

”Vissa punkter som togs upp [idag] var mer realistiska än vad de [P5+1-gruppen] hade sagt tidigare. Och de försökte minska gapet mellan Irans och deras egna synpunkter i vissa punkter, vilket vi tror är ett positivt steg, trots det faktum att vi har en lång väg att gå för att nå den optimala punkten”, sade Jalili under presskonferensen.

EU:s utrikespolitiske chef, Catherine Ashton, som är chefsförhandlare för 5+1-gruppen sade att hon hoppades att Iran skulle svara konstruktivt. ”Jag hoppas att den iranska sidan ser positivt på de förslag som vi lägger fram”, sade hon till journalister och tillade ”de förslag som vi lagt fram är utformade för att bygga förtroende och göra det möjligt för oss att gå framåt.”

Den brittiska tidningen Guardian rapporterar på sin hemsida på onsdagen att 5+1-gruppens nya förslag ska även ha sänkt kravet på att hela Irans lager av 20-procentig uran, cirka 170 kg, ska skickas ut ur landet. Iranska regimen kommer dock tillåtas att behålla en tillräcklig mängd för att driva en forskningsreaktor i Teheran. De sex världsmakternas nya förslag ska även ha lättat upp bestämmelsen som framförts vid en rad misslyckade möten förra året om att Iran måste stänga en underjordisk anrikningsanläggning i Fordow, i centrala Iran.

Under veckans förhandlingar i Almaty ombads iranierna att endast ”minska beredskapen” vid Fordon-anläggningen och samtidigt acceptera mer påträngande övervakning av anläggningen från Internationella atomenergiorganet (IAEA), sade en västerländsk diplomat enligt Guardian.

Guardian skriver dock att andra tjänstemän sade att anrikningen i Fordow kommer att behöva avbrytas och verifierbara åtgärder mot att säkerställa det kunde inte återtas för fort.

Trots sju omgångar av förhandlingar har 5+1-gruppen ingenting att visa upp medan iranska regimen accelerar sitt kärnteknikprogram och fortsätter att anrika uran i strid mot sex resolutioner från FN:s säkerhetsorgan.

Iranska nationella motståndsrådet (NCRI), som avslöjade iranska regimens hemliga anrikningsprogram i 2002 , sade i ett uttalande på onsdagen, 27 februari, att ”förhandlingar med denna regim är dömda att misslyckas, eftersom den bara kommer att acceptera ett paket som innehåller ett kärnvapen”.

NCRI:s valda president Maryam Rajavi sade i uttalande att ”det är redan uppenbart att de pågående förhandlingarna har misslyckats. Detta spel om att ge incitamentspaket har misslyckats under de senaste tio åren. Efter 40 omgångar av förhandlingar, finns det ingen tvekan om att prästerskapets regim varken är intresserade eller kapabel av en överenskommelse om dess kärnenergiprogram? De länder som söker en ursäkt för att fortsätta eftergiftspolitiken är ironiskt nog de som behöver lägga fram sådana incitamentspaket.”

”Att stärka sanktionerna och göra dem heltäckande är ett mycket nödvändigt steg för att stoppa denna regim från att skaffa kärnvapen, men den slutliga och verkliga lösningen för att stoppa mardrömmen om ett  prästerskap beväpnat med kärnvapen är regimförändring genom det iranska folket och den iranska motståndsrörelsen. Tiden är knappt”, tillade Maryam Rajavi i uttalandet.

Samtidigt som förhandlingarna pågick i Kazakestan publicerade brittiska tidningen, Daily Telergraph, en satellitbild på tisdagen som visar aktivitet vid Arakanläggningen.

Enligt Expressen.se som citerar The Telergraph är bilden, som visar att ånga kommer ut ur en skorsten och att verket är skyddat av luftvärnsmissiler och stora artilleripjäser, det första beviset på aktivitet på platsen.

Tungt vatten behövs för att driva en kärnreaktor som kan tillverka plutonium vilket krävs för att framställa kärnvapen, skriver Expressen.se och tillägger, tidigare har västvärldens oro för Irans kärnvapenambitioner handlat om deras försök att anrika uran. Men de nya bevisen på att landet arbetar på att tillverka plutonium tyder på att prästerskapet har en ”plan B” för att komma över kärnvapen, skriver Expressen.se genom att hänvisa till The Telegraphs rapport.