Nukleärt, Nyheter

Iranska regimen tillkännager nya uranfyndigheter

Iranska regimens press tillkännagav på lördagen att landet har hittat nya betydande uranfyndigheter och att myndigheterna i landet har identifierat platser för ytterligare 16 kärnkraftverk, rapporterar Reuters från Dubai, Förenade Arabemiraten.

Tillkännagivandet, som inte kan bekräftas av oberoende experter eller källor, kommer dagarna innan nästa omgång av samtal mellan Iran och 5+1-gruppen i Kazakstan om iranska regimens omtvistade kärnteknikprogram.

Prästerskapets nyhetsbyrå IRNA citerade en rapport från Irans atomenergiorgan som sade att de nya uranfyndigheterna hade påträffats i landets norra och södra kustområde och att dessa hade tredubblat mängden uran som offentliggjorts sedan tidigare uppskattningar.

”Vi har hittat nya uranfyndigheter i landet och vi kommer att använda dem inom en snar framtid”, citerades chefen för iranska regimens atomenergiorgan, Fereydoun Abbasi-Davani, med att säga vid Irans årliga konferens för kärnkraftsindustrin.

Västerländska experter hade tidigare trott att Iran, med få egna urangruvor, kan få brist på rå uran eftersom landet inom den närmaste framtiden kommer att ha använt hela sin reserv.

Tidpunkten för offentliggörandet visar att Iran, genom att prata upp sina reserver och kärntekniska ambitioner, hoppas på att kunna stärka sin förhandlingsposition vid förhandlingarna med USA, Ryssland, Kina, Storbritannien, Frankrike och Tyskland i Kazakstan på tisdagen, skriver Reuters,

Diplomater säger att de sex världsmakterna är beredda att erbjuda Iran en viss lättnad från internationella sanktioner om landet går med på att minska sin produktion av högre anrikat uran.

Västvärlden misstänker att Irans anrikning av uran till en renhet av 20-procent syftar till att utveckla ett kärnvapenprogram, ett påstående som den Islamiska republiken avvisar.

Iranska regimen har sedan tidigare börjat installera avancerade centrifuger vid Natanz-anläggningen som kan snabba på urananrikningen. Vita Huset kallade detta beslut för ett provokativt drag.

”Vi fullföljer alla våra förpliktelser enligt icke-spridningsavtalet, och vi borde kunna dra nytta av våra rättigheter”, sade Saeed Jalili, iranska regimens chefsförhandlare, på konferensen på lördagen och tillade ”vi accepterar inte mer ansvar och mindre rättigheter.”

Dessa tillkännagivanden väntas komplicera samtalen ytterligare och grusar hoppet om ett genombrott vid tisdagens förhandlingar i Kazakstan.