Nukleärt, Nyheter

Iransk forskare tros ha närvarat vid Nordkoreas senaste provsprängning av kärnvapen

Mohsen Fakhrizadeh-Mahabadi, Irans ledande kärnfysiker mer känd som grundaren för prästerskapets kärntekniska program har enligt västerländska underrättelsetjänsters källor närvarat vid Nordkoreas senaste provsprängning, rapporterar brittiska tidningen the Sunday Times på sin nätupplaga på söndagen.

Fakhrizadeh-Mahabadi, ska enligt uppgifter ha rest till Nordkorea för att observera landets tredje kärnvapenprovsprängning i förra veckan skriver the Sunday Times med hänvisning till västerländska underrättelsekällor.

Resan skulle vara ett undantag då Fakhrizadeh sällan vågar resa utanför Iran, om ens alls, efter att flera iranska kärnfysiker mördades i attacker som iranska regimen anklagade den israeliska underrättelsetjänsten Mossad att ligga bakom, skriver the Sunday Times i sin rapport på söndagen.

Den brittiska tidningen tillägger att ”hans resa kan ha varit värt risken eftersom Nordkoreas triumferande tillkännagivande av provsprängningen antydde att det var ett kompakt, kraftfullt aggregat.”

Källorna säger till the Sunday Times att ”Fakhrizadeh ansvarar för att utveckla en stridsspets liten nog att passa in i en av de ballistiska missiler som iranska regimen utvecklar utifrån nordkoreanska prototyper,”

Fakhrizadeh-Mahabadi och hans ledande roll inom iranska regimens kärntekniska program avslöjades först i 2008 av Iranska nationella motståndsrådet (NCRI).

Iranska regimen håller fast vid att dess kärnteknikprogram är för fredliga ändamål men Nordkorea förklarar öppet att landet utvecklar kärnvapen som ett avskräckningsmedel mot ”fientliga” USA och dess allierade.

Japanska regeringens källor och tjänstemän inom Sydkoreas försvarsmakt sade i förra veckan att huvudsyftet med testet var att utveckla en missil-klar stridsspets, ett kritiskt steg som tidigare gäckat både Iran och Nordkorea.

”Japan har underskattat Nordkoreas förmåga”, berättade en japansk källa för Japans ledande affärstidning Nihon Keizai Shimbun. ”Den [testade] atombomben verkar ha gjorts tillräckligt kompakt för att placeras på en missil.”

Avslöjandet kommer av allt att döma öka västvärldens oro för en växande samarbete mellan Iran och Nordkorea inför samtalen mellan prästerskapet och 5+1-gruppen som väntas i slutet av februari.