Nukleärt, Nyheter

Ban Ki-moon: Iran kan använda FN-samtal för att bygga atombomb

Iran kan använda FN-samtal för att bygga atombomb sade FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon på torsdag.

FN måste vara beslutsam och snabb att döma huruvida diplomati kan lösa världens oro kring Irans kärnvapenprogram, eller bjuda in risken för att Iran, som Nordkorea, kommer att använda samtal som täckmantel för att bygga en bomb, sade Ban Ki-moon i en intervju med The Washington Post.

Vi vill påskynda diplomatiska samtal med Iran och ge dem ny aktualitet, tillade Ban Ki-moon.

Världsmakter kommer att hålla ett möte med Iran den 26 februari i Kazakstan. Det senaste samtalet mellan iranska regimen och de sex stormakterna har hittills varit ineffektiva ansträngningar att lösa frågor om omfattningen och syftet med Irans kärnprogramsutveckling.

Veckans samtal mellan FN:s atomenergiorgan IAEA och Iran om landets kärnenergiprogram har inte heller gett några resultat.

“Vi ska inte ge mycket mer tid att iranierna, och vi bör inte slösa tid”, Ban sade. “Vi har sett vad som hände med Nordkorea”.

Iranska regimen har nyligen försökt skaffa tiotusentals special magneter, säger experter på torsdagen. Försöket tyder på att prästerskapet i Iran planerar att utöka sitt kärnteknikprogram som syftar till att tillverka kärnvapen.