Nukleärt

Iran installerar ny generation centrifuger

Iran började installera en ny generation anrikningscentrifuger vid Natanz kärnanläggning förra månaden, sade Irans atomenergi organisation chef på onsdag.

”Installationen av den nya generationen av dessa maskiner började från förra månaden i Shahid Ahmadi Roshan komplex (Natanz),” sade Fereydoun Abbasi-Davani , rapporterar den halvofficiella nyhetsbyrå ISNA.

FN:s atomenergiorgan (IAEA) meddelade samtliga medlemsländer förra månaden att Iran har informerat organet om sina planer på att använda de mer avancerade ”centrifuger av typen IR2m vid anrikningsanläggningen i Natanz.

Nya installering skulle vara ett tekniksprång som gör det möjligt att väsentligt påskynda aktivitet som väst befarar skulle kunna användas för att utveckla kärnvapen.

Abbasi-Davani sade också att den nya generationen av centrifuger var specifikt för lägre kvalitet anrikning av uran under 5 procent renhet, och inte högre kvalitet anrikning till 20 procent som mest oroar väst, enligt nyhetsbyrån Fars.

Idag anlände inspektörer från internationella atomenergiorganet IAEA i ett  endagsbesök till Teheran för en ny förhandlingsrunda över Irans omtvistade kärnenergiprogram.

Iranska statliga TV sade på onsdagen att samtalen med IAEA:s inspektörer  kan förlängas, om det behövs.”

Besöket av FN:s forskargrupp ledd av Herman Nackaerts kom en dag efter att Teheran sade att IAEA kan tillåtas inspektera Parchip-militärkomplex, där man misstänker att Iran kan ha genomfört tester av konventionella sprängämnen som kan användas för att detonera en atombomb.

Iran förnekar sådana aktiviteter och insisterar att Parchin är bara en vanlig militär webbplats.