Nukleärt, Nyheter

Iran konverterar höganrikat uran till kärnbränsle

Iran erkände på tisdagen att landet konvertera en del av sitt höganrikade uran till reaktorbränsle, tillkännagav Rahmin Mehmanparast, talesman för iranska regimens utrikesdepartement på tisdagen.

Alla uppgifter har skickats till IAEA (FN:s atomenergiorgan) i sin helhet, sade Mehmanparast enligt nyhetsbyrån IRNA.

Informationen om omvandling till kärnbränsle kommer inför ett nytt samtal mellan Iran och IAEA om landets kärnteknikprogram då representanter för IAEA förväntas komma till Iran den 13 februari.

Irans produktion av hög anrikat uran oroar stormakterna, eftersom det är bara ett kort tekniskt steg bort från 90-procenting renhet som behövs för ett kärnvapen.

Förhandlingar med stormakterna och fyra omgångar av sanktioner från FN:s säkerhetsråd har misslyckats med att övertala iranska regimen att upphöra med sin anrikningsverksamhet. IAEA har avslagits full tillgång till misstänkta kärnenergianläggningar som de önska inspektera.

Iranska regimen förnekar att dess kärnenergiprogram syftar till att skapa kärnvapen och hävdar att landet har endast fredliga avsikter såsom elproduktion och produktion av medicinska isotoper för behandling.