Nukleärt, Nyheter

Iranska regimens högsta ledare avvisar samtal med USA

Prästerskapets högsta andlige ledare Ali Khamenei avvisade på torsdagen USA:s förslag till direktsamtal med Iran om bland annat landets omstridda kärnteknikprogram.

Uttalandet som publicerades på Ali Khameneis hemsida markerade en första reaktion mot idén om direkta samtal som föreslogs tidigare i veckan från USA:s vicepresident Joe Biden under en säkerhetskonferens i München där även iranska regimens utrikesminister deltog.

Khameneis uttalande kan gå över de kommande förhandlingarna i Kazakstan mellan Iran och 5+1-gruppen som  utgörs av FN:s säkerhetsrådets fem permanenta medlemmar plus Tyskland. Samtalen är planerade att hållas i Kazakstan den 26 februari.

”Ni vill förhandla medan ni riktar en pistol mot Iran”, sade Khamenei enligt uttalandet. ”Den iranska nationen kommer inte att skrämmas av sådana hot. Samtalen kommer inte att lösa några problem”, tillade Khamenei efter ett möte med flygvapnets befälhavare.

Amerikanska förslaget till direkt dialog med Iran fick ett försiktigt välkomnande från iranska regimens utrikesminister, Ali Akbar Salehi, i söndags.

Alla viktiga beslut i Iran tas av högsta andlige ledare Ali Khamenei som tidigare motsatt sig direkta samtal med Washington och har inte heller visat någon benägenhet att ändra sin position.

Väst anklagar Iran för att anrika uran till kärnvapen medan landet säger att uranet endast är avsett för civilt och fredligt ändamål.