Nyheter

Teherans ex-åklagare greps för inblandning i fängelsemord

En iransk före detta åklagare som under många år haft en nyckelroll i tortyr, människorättsbrott och censur av landets press, har själv gripits, rapporterar flera av iranska regimens egna.

Saeed Mortazavi, som fick öknamnet Slaktaren för sitt deltagande i kväsningen av regimkritiska protester i 2009 samt tortyr av fångar, fördes till Teherans Evin-fängelse sent på måndagskvällen, enligt rapporter.

Iranska regimens medier antydde på måndagen att hans gripande kan ha ett samband med minst tre frihetsberövade politiska aktivisters död under tortyr.

Mortazavi har varit i centrum för en eskalerande konfrontation mellan Ahmadinejad och presidentens konservativa rivaler i parlamentet inför presidentvalet i juni detta år.

Mortazavis gripande kom en dag efter att Ahmadinejad anklagade parlamentets talman Ali Larijani och hans familj för korruption och spelade upp en ohörbar bandupptagning mellan Larijanis bror Fazel och Mortazavi, talmannens bror, enligt Ahmadinejad, berättar hur hans högt uppsatta bröder kan underlätta affärer.

Detta försök från presidenten stoppade dock inte prästerskapets parlament från att avsatta Ahmadinejads arbetsmarknadsminister Abdul-Reza Sheikholeslami som fick gå efter en förtroendeomröstning i söndags. Han stod anklagad för att ha utsett Saeed Mortazavi till chef för Irans socialförsäkringssystem trots parlamentets tidigare invändningar.

Ahmadinejad fördömde starkt Mortazavis gripande och anklagade rättsväsendet för att drivas som en ”familjinstitution”, en hänvisning till Ali Larijanis bror ayatollah Sadeq Larijani, som är chef för iranska regimens rättsväsende.

”Rättsväsendet bör vara nationens rättsväsende och inte en särskild familjs privata organisation”, sade Ahmadinejad i en kommentar publicerad på presidentens hemsida.

”Detta är mycket ful. Det är inte värdigt folket i den Islamiska republiken och rättsväsendet”, sade Ahmadinejad innan han reste till Egypten på tisdagen för att delta i ett toppmöte för Organisationen för Islamiskt Samarbete.

– Jag ska definitivt driva denna fråga på allvar när jag återvänder, tillade Ahmadinejad

Mortazavi var Teherans åklagare i 2009 när massprotester mot Ahmadinejads omtvistade omval ägde rum i huvudstaden. Vid den tiden var han ansvarig för Kahrizak-fängelse i Teheran där minst tre gripna demonstranter torterades till döds. Det finns dessutom avslöjanden om hur flera tusen andra demonstranter fördes till Kahrizak-fängelset och där utsatts för grym tortyr och till och med våldtäkt.

Mortazavi, som arresterades när sitt hem, ansvarar idag för landets socialförsäkringsfond.

Iranska reformister har öppet kritiserat Mortazavi under sina år inom regimens rättsväsende. Han var även dubbad ”slaktare av pressen” för stängning av drygt 120 tidningar och arrestering av dussintals journalister och politiska aktivister under de senaste 13 åren.