Nukleärt, Nyheter

Iranska regimen planerar öka sitt urananrikningsprogram

Iranska regimen har meddelat FN:s atomenergiorgan (IAEA) att man planerar att uppgradera sina centrifuger för urananrikning vid Natanz-anläggningen, rapporterar flera internationella medier däribland Associated Press (AP) och BBC på torsdagen genom att citera anonyma diplomater.

Prästerskapet avslöjade sin plan i ett brev till IAEA den 23 januari, tillägger BBC och AP i sina rapporter.

Uppgraderingen gör att prästerskapet kan anrika uran i en snabbare takt, skriver BBC på sin hemsida och tillägger att planerna ökar oron bland västländer om Irans [verkliga] avsikter.

Iranska regimen insisterar att dess kärnteknikprogram endast har fredligt syfte men USA och dess allierade fruktar att programmet i själva verket syftar till att utveckla kärnvapen.

Brevet sägs namnge en centrifugmodell, kallad IR2m, som kan anrika uran två till tre gånger snabbare än den nuvarande utrustning som används av Teheranregimen, skriver AP i sin rapport från den österrikiska huvudstaden, Wien, där IAEA har sitt huvudkontor.

IAEA skickade ett brev till samtliga medlemsländer där man tillkännagav att Iran har informerat organet om sina planer på att använda de mer avancerade utrustningarna vid bränsleanrikningsanläggningen i Natanz, enligt ett dokument som nyhetsbyrån Reuters har tagit del av.

”IAEA:s sekretariat har mottagit ett brev från Irans atomenergiorgan (AEOI) den 23 januari 2013 som informerar organet om att ”centrifuger av typen IR2m kommer att användas i Enhet A-22 vid Natanzs anrikningsanläggning (FEP) ”, säger IAEA:s kommuniké enligt rapporter.

Natanz-anläggningen i centrala Iran, står i centrum för iranska regimens tvist med FN:s säkerhetsråd som i sex konsekutiva resolutioner, med stöd från både Kina och Ryssland, krävt att landet helt stoppar sin urananrikning.

EU:s utrikespolitiske chef, Catherine Ashton, sade i samband med utrikesministermötet i Bryssel på torsdag att hon tror att förhandlingarna om Irans kärnteknikprogram kommer att återupptas inom kort och att hon var ”säker” på att ett möte skulle komma snart.