Nukleärt

Ännu ett misslyckat möte mellan IAEA och Iran

Teheran fortsätter att trotsa krav från FN och världsmakterna på att stoppa sitt misstänkta kärnvapenprogram.

Inspektörer från internationella atomenergiorganet (IAEA) var tillbaka i Teheran i veckan för att granska Irans kärntekniska verksamhet, och än en gång misslyckades att nå en uppgörelse med landet om att återuppta utredningen om misstänk kärnvapenforskning.

Iran kommer inte att stoppa urananrikningen ”för ett ögonblick” sade iranska regimens ambassadör till IAEA, Ali Asghar Soltanieh, endast två dagar efter IAEA-inspektörernas besök i Teheran.

IAEA vill kontrollera att Iran inte har för avsikt att tillverka ett kärnvapen. Men iranska regimens myndigheter har konsekvent vägrat att ge inspektörerna tillträde de behöver för att på bästa sätt fullgöra sitt uppdrag.

Soltaniehs kommentarer upprepar Irans långvariga påstående om att dess anrikningsprogram har enbart fredliga syften och därmed är det Teherans rätt i enlighet med icke-spridningsavtalet.

”Skiljaktigheter kvarstår”, sade IAEA:s vice generaldirektör Herman Nackaerts till reportrar när han anlände till Wien på fredags​​morgonen och tillade ”vi kunde inte … lösa de kvarstående frågorna kring eventuella militära dimensioner av Irans kärnenergiprogram.”

Nästa omgång av samtal är planerade till 12 februari, berättade Soltanieh för regimens egen nyhetsbyrå, IRNA.

”Vi har vid upprepade gånger sagt att Iran försöker  vinna tid genom att ge tomma löften. Vår ståndpunkt är att den iranska regimen står vid ett vägskäl som antingen slutar med dess undergång eller leder till ett sammanbrott för prästerskapets styre. Prästerskapet kan antingen tillmötesgå omvärldens krav inom kärnteknikprogrammet, respekt för mänskliga rättigheter och andra FN-konventioner samt hejda stödet till internationell terrorismen eller fortsätta i samma konfrontationslinje som det har gjort sedan starten av sitt envälde. Fast det sistnämnda håller de vid makten lite längre eftersom regimen har styrt landet på så sätt hittills”, sade Mojtaba Ghotbi, pressasvarig för FFFI i kommentarer till IAEA:s senaste misslyckande.

Främsta målet för IAEA är att få tillgång till militäranläggningen Parchin utanför Teheran där man misstänker att Iran kan ha genomfört tester av konventionella sprängämnen som kan användas för att detonera en atombomb.

Nyligen varnade en grupp amerikanska icke-spridningsexperter, i en rapport från den 14 januari 2013, att Iran kan ha tillräckligt med uran för en eller flera atombomber i mitten av 2014.