Nukleärt, Nyheter

Irans nya tilltag för att mildra sanktioner, ett religiöst dekret från Khamenei

Iranska regimen försökte på tisdagen övertyga omvärlden i sitt ”tydligaste klargörande” om att den inte eftersträvar kärnvapen genom att lyfta fram ett religiös dekret, en så kallad fatwa, utfärdad av prästerskapets högsta andlige ledaren Ali Khamenei som förbjuder kärnvapen, rapporterar Associated Press (AP) från Irans huvudstad Teheran den 15 januari.

Tisdagens hänvisning till Khameneis ”religiösa” utlåtande kom strax innan inspektörer från FN:s atomenergiorgan IAEA skulle landa i Teheran för nya samtal. Försöket ses dock som en desperat handling i ämnad att helt avsluta debatten om att prästerskapet i hemlighet ska ha genomfört tester för kärnvapendetonatorer.

Iranska regimens myndigheter har ofta citerat Khameneis religiösa dekret, utfärdad enligt regimens egna uppgifter för sju år sedan, i försöken att bemöta västerländska misstankar om att Iran kan komma att utveckla kärnvapen. ”Iranska ledare verkar mer desperata nu för att återuppta samtalen med världsmakterna som en möjlighet till att lätta sanktionerna, skriver AP på tisdagen från Teheran.

Ramin Mehmanparast, talesman för prästerskapets utrikesdepartement tog upp den kulturella skillnaden mellan den Islamiska republiken och västvärlden under en presskonferens och sade att USA och dess allierade förstår inte betydelsen av dekretet,

”Det finns inget högre än den moralisk och intellektuell upphöjda högsta ledarens fatwa när det gäller att fastställa ramen för vår verksamhet inom det kärnenergiområdet. Vi är det första landet att förespråka ett Mellanöstern fritt från kärnvapen..”

Mehmanparasts uttalande blev än mer bisarrt när han påstod att ”när den högsta juristen och auktoriteten inom landets ledarskap utfärdar en fatwa kommer den att vara bindande för oss alla att följa. Så denna fatwa kommer att ligga överst på vår agenda.”

Västerlänningar ”har inte en korrekt förståelse av islamska tro och fatwa utfärdade av stora läromästare”, tillade Mehmanparast i en kritik riktad mot de andra parterna i förhandlingarna, särskilt USA och dess allierade om att de måste ta Khameneis fatwa på största allvar.

Han förklarade dessutom att ”Iran är villig att registrera fatwan som ett internationellt dokument”, ttt egendomligt försök i avsikt att markera att prästerskapet menar allvar.

Han förklarade dock inte vilken förordning, konvention eller internationell lag som gäller för en ratificering av fatwan och under vilka internationella bestämmelser som den regleras eller ens bör beaktas som en bindande verkställande order.

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran (FFFI) har tidigare rapporterat om de mystiska turerna kring denna fatwa från Khamenei. Hela uppståndelsen kring det religiösa dekretet som förbjuder kärnvapen är av allt att döma ännu en påhitt från prästerskapets myndigheter i strävan att föra internationella samfundet bakom ljuset samtidigt som landet rusar mot ett kärnvapen.

FFFI har också rapporterat om IAEA:s skepticism inför den nya resan till Iran samtidigt som iranska regimen grusade IAEA:s förhoppning om att få tillgång till militäranläggningen Parchin. IAEA har i flera år försökt få tillgång till militäranläggningen utanför Teheran där organet misstänker att Iran ska ha genomfört tester av konventionella sprängämnen som kan användas till kärnvapendetonatorer.

Både Yukiya Amano, IAEA:s chef, och Herman Nackaerts, gruppledare för IAEA-gruppen som ska åka till Iran, har uttryckt sig väldigt försiktig, dock med viss ton optimism, om möjligheten att kunna nå en slutgiltig överenskommelse med Iran där IAEA ges tillträdde till Parchin eller om möjligheten att slutföra ”ett strukturerat närmande” som ger riktlinjer för vad organet kan och inte kan göra under sin utredning av anläggningen.