Nukleärt

Rapport: Iran kan nå kritiska punkten för atombomb 2014

Iran kan ha tillräckligt med uran för en eller flera atombomber i mitten av 2014, varnade en grupp amerikanska icke-spridningsexperter i en ny rapport som publicerades idag, måndagen den 14 januari 2013.

Experterna rekommenderar i sin rapport att USA:s president Barack Obama bör göra tydligt att USA kommer att vidta militära åtgärder för att förhindra Iran från att skaffa kärnvapen. USA och dess allierade bör intensifiera sanktioner mot Teheran innan dess, enligt experterna.

”Baserat på nuvarande produktionstakt i Irans kärnenergiprogram, uppskattar vi att Iran skulle kunna nå kritiska punkten i mitten av 2014″, skriver experterna i sin rapport.

På onsdag kommer IAEA, Internationella atomenergiorganets representanter till Teheran för de första samtalen sedan juni förra året. Nya inspektioner ska också genomföras, men IAEA:s generaldirektör är inte optimistisk inför samtalen, i synnerhet när det gäller att få tillgång till militäranläggningen Parchin, där västmakterna misstänker att Iran har forskat kring kärnvapendetonatorer.

Under det senaste året har IAEA försökt nå en överenskommelse med iranska regimen om ett “strukturerat ramverk” för att inspektörerna ska kunna utföra stickprovskontroller på landets anläggningar som inte omfattas av det existerande avtalet.

Främsta målet för IAEA är att få tillgång till Parchin utanför Teheran där man misstänker att Iran kan ha genomfört tester av konventionella sprängämnen som kan användas för att detonera en atombomb.

Länk till rapporten i sin helhet