Nukleärt

Iran: Ingen överenskommelse med IAEA om misstänkt anläggning

Iranska regimens statliga tv säger att det inte finns någon överenskommelse med FN:s atomenergiorgan, IAEA, om att besöka en viktig militäranläggning.

Samtal mellan Iran och västmakterna var osannolikt att ge resultat och det inte meningsfullt för Teheran att sluta anrika uran till 20 procent klyvbart renhet, sade Mostafa Dolatyar till journalister på den iranska ambassaden i New Delhi på fredagen.

Herman Nackaerts, vicechef för IAEA, sade till journalister på fredag att samtalen mellan IAEA och Iran väntas leda till en överenskommelse i nästa månad om en utredning av landets omdiskuterade atomenergiprogram.

Överenskommelsen kommer även att tillåta IAEA-inspektörer att få tillgång till Parchin-anläggningen.

Herman Nackaerts meddelade samtidigt att IAEA fortsatt inte har fått tillgång till den omtalade Parchin-anläggningen, en militäranläggning där IAEA misstänker att Iran forskar kring kärnvapen.

”Vi har kommit överens om att träffas igen den 16 januari nästa år. Vi förväntar oss att slutföra strukturen kring arbetssättet och börja genomföra det strax efter”, sa IAEA:s överinspektör Herman Nackaerts sa till reportrar efter att ha återvänt till Wien, Österrike.

Tillgång till Parchins militärkomplex, strax utanför Teheran, är en viktig del i IAEA:s förhandlingar med Iran. ”Vi har inte fått tillgång till Parchin den här gången. Men som ni vet är tillgången till Parchin en del av strukturerad strategi, och vi hoppas som sagt att vi kommer att genomföra det inom kort”, sade Nackaerts.

Irans chefsförhandlare med IAEA, Ali Asghar Soltanieh, beskrev samtalen som konstruktiva, enligt statliga nyhetsbyrån IRNA. Rapporten nämnde dock ingenting om det hade förekommit diskussioner kring tillgången till Parchin-anläggningen, vilket begärdes vid ett möte i november i Wien, Österrike.

Nästa omgång av samtal är planerade till 16 januari, berättade Soltanieh för IRNA, ett datum som också bekräftades av IAEA. ”Iran försöker som vanligt vinna tid genom att ge tomma löften. Även efter samtalen i maj sade IAEA att man förväntade sig en överenskommelse snart, men det uteblev”, säger Mojtaba Ghotbi pressasvarig för FFFI.

”Iranska regimen står vid ett vägskäl som antingen slutar med dess undergång eller leder till ett sammanbrott för prästerskapets styre. Prästerskapet kan antingen tillmötesgå omvärldens krav kring kärnteknikprogrammet, respekt för mänskliga rättigheter och andra FN:s konventioner och hejda stödet till internationell terrorismen eller fortsätta i samma konfrontationslinje som det har gjort sedan starten av sitt envälde. Fast det sistnämnda håller de vid makt lite längre eftersom regimen har styrt landet på så sätt hittills”, tillade han.

Under tiden antog USA nya sanktioner mot Iran på torsdagen. De nya straffåtgärderna är riktade mot ett handfullt företag och flera individer som tillhandahåller material och teknik till Teherans kärnteknikprogram. Sanktionerna som tillkännagavs av amerikanska staten och USA:s finansdepartement, är den senaste åtgärden som tar sikte på Irans ekonomi samt dess förmåga att utveckla kärnämne.

Chefen för Irans atomenergiorgan, Fereydoun Abbasi Davani, är bland målen för de senaste sanktionerna. Abbasi Davani och hans fru överlevde ett bilbombattentat för två år sedan. Teheran anklagade Israel som ansvarigt. Minst fyra forskare med anknytning till Irans kärnprogram har dödats sedan 2010.

De företag som sanktionerna är riktat mot är FaraTech, Neda Industrial Group, Aria Nikan Marine Industry, Towled Abzar Boreshi, Iran Pouya, Terjerat Gostar and Tarh O Palayesh. De nya sanktionerna fryser företagens tillgångar och förbjuder affärer i eller med USA. Företag och banker som trotsar de amerikanska sanktionerna kan riskera att uteslutas från det amerikanska finanssystemet, sade USA:s finansdepartement.