Nukleärt

IAEA-inspektörer i Iran, inga tecken på Parchin-besök

Inspektörer från Internationella atomenergiorganet IAEA har anlänt till Teheran på torsdag för att föra samtal över Irans omtvistade kärnenergiprogram, men det fanns inga tecken att de skulle få tillgång till Parchin-militärkomplex som begärts.

”Inga planer har ännu tillkännagetts om inspektörer ska besöka Parchin- anläggningen eller andra platser”, rapporterar den iranska halvofficiella nyhetsbyrån ISNA.

Torsdagens samtal i Teheran är det första mötet mellan Internationella atomenergiorganet (IAEA) och Iran sedan augusti.

ISNA sade att IAEA-delegationens sju medlemmar som leds av Herman Nackaerts, IAEA:s globala chef för inspektioner, ska träffa tjänstemän inom kärnteknikverksamheten.

Israel har hotat att ta till militära åtgärder om diplomati och ekonomiska sanktioner som syftar till att stoppa iranska regimens kärnprogram inte kan lösa den långvariga konflikten.

Iranska regimen förnekar att dess nukleära program har militära syften och har hotat att slå mot Israel och amerikanska baser i regionen om landets kärntekniska anläggningar angrips.

IAEA vill ha en överenskommelse som skulle göra det möjligt för inspektörerna att besöka Parchip-militärkomplex, och andra anläggningar som anses ha koppling till vad organet beskriver som ”möjliga militära dimensioner” till Irans kärnenergiprogram.

IAEA tror att Iran har genomfört sprängtester med möjliga kärntekniska tillämpningar i Parchin, en spretig anläggning sydost om Teheran.

Iran säger Parchin är en konventionell militäranläggning och har avfärdat påståendena att det har försökt rensa upp området innan besöket.

Enligt uppgifter till FFFI har iranska regimens Högsta Nationella Säkerhetsråd beordrat regimens egna medier att starta en omfattande propagandakampanj mot IAEA i Iran med syfte att utmåla organet som ett verktyg för västvärldens påtryckningar, oförmögen att fatta självständiga beslut.