Iranier i Sverige

Iran toppar spionageverksamhet i Sverige

Minst femton länder har spioner i Sverige och de länder som nu ligger i topp är Iran, Ryssland och Kina, bekräftar Säpochefen Anders Thornberg för SvD.

– Den allra mest effektiva metoden för främmande makt är att värva en agent, tillägger han.

Det mest sårbara området för andra länders spioner är IT-sektorn. Hackare kan stjäla känslig data med hjälp av så kallade trojaner.

Iran är intresserat av politiska flyktingar, vill importera kärnteknik som drabbats av sanktioner från EU och FN samt [information om] den svenska truppen i Afghanistan, säger Anders Thornberg och tillägger att i Sverige finns många iranier med släktingar i hemlandet, något regimen kan utnyttja för utpressning när de försöker värva agenter här.

Det senaste kända fallet är en man som var åtalade i måndags sedan Tullverket upptäckt smuggling av otillåten utrustning till Iran. Det rör sig om export av avancerade pumpar, som behövs vid urananrikning, vilket är ett misstänkt brott mot EU:s Iransanktioner.

Tidigare i maj rapporterade säkerhetspolisen, Säpo, om iranska underrättelsetjänstens försök att spionera på iranska studenter i Sverige.

Läs mer om

Irans spionageverksamhet i Sverige

Säpo misstänker Irans spionage mot student i Sverige