Nukleärt

Man åtalas för smuggling till Iran

En man åtalas för att ha försökt smuggla otillåten utrustning till Iran, uppger SVT:s Rapport. Det rör sig om avancerad pumputrustning som behövs för att kunna anrika uran och som finns på EU:s sanktionslista.

Fallet har förgreningar över flera världsdelar men utgår från ett bostadsområde i Lund. I en av lägenheterna låg tidigare ett litet bolag som nu anklagas för att ha försökt smuggla förbjuden utrustning till Iran.

Tullen upptäckte utrustningen när de kontrollerade ett paket som officiellt skulle till Dubai, men på adresslapparna angavs slutdestinationen Teheran.

–Det här är inga vanliga vaccumpumpar. De är av en typ som är mycket korrosionsbeständig. Just den typ som är nödvändig för framställning av anrikat uran, säger Daniel Nord, avdelningschef på Inspektionen för Strategiska Produkter, ISP.

Pumparna skulle kunna användas i bränsleindustri eller mejerier, men de är av ett så avancerat slag att det inte är troligt, menar Daniel Nord.

-Det är första gången åtal väcks, så vitt avser brott mot sanktionslagen och Iran, säger vice chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström till Rapport.