Nukleärt

Spansk räd mot företag över misstanke om export till Iran

Spanska myndigheterna slog på måndagen till mot ett företag som misstänks exportera maskineri till Iran som kan användas i Teherans kärnteknikprogram, rapporterar Associated Press (AP) från Madrid den 26 november.

Företaget misstänks för att ha exporterat till Iran via Turkiet maskineri för tillverkning av turbinpropellrar som används i energiproduktion, sade spanska finansdepartementet i ett uttalande på måndag enligt AP.

Tillslaget kommer i samband med att EU och USA har infört sanktioner mot Iran över dess kärnteknikprogram. Straffåtgärderna tar sikte på individer som misstänkts kringgå exportkontrollen och som handlar med så kallade teknik med dubbla användningsområden, teknik som kan ha både civila och militära tillämpningar.

Iranska regimen hävdar att landets kärnenergiprogram syftar till energiproduktion men många västländer befarar att det är en täckmantel för kärnvapenutveckling.

Tulltjänstemän och polis beslagtog dokument och gjorde gripanden på företaget i Durango, ca 400 km norr om Madrid, tidigare denna månad, sade spanska finansdepartementets uttalande.

Maskineriet hade ett värde av 8,6 miljoner kronor (1 000 000 euro) och tjänstemän tror att det gick till ett företag i Istanbul innan det skickades vidare till Iran. De gripna anklagas för smuggling, som medför ett straff på max sex års fängelse och böter.

Uttalandet gav inga detaljer om de gripna eller namnet på de berörda företagen och tjänstemän avböjde att kommentera, rapporterar AP.

Företaget begärde om en exportlicens för samma maskineri i 2009 men myndigheterna avslog dess ansökan, skriver spanska finansdepartementet i sitt uttalande på måndagen.