Nukleärt

Iran kan ha tillräckligt uran för kärnvapen inom tre månader

Iran kan snart öka urananrikning i ett underjordiskt kärnkraftverk . Det skulle fördubbla nuvarande produktion och halvera den tid det skulle ta att få tillräckligt av det ämne som behövs för att göra kärnvapen inom tre månader, sade diplomater på torsdagen.

Iran har installerat 700 nya centrifuger vid Fordow anrikningsanläggning och tros vara i en position att avsevärt öka produktionen av anrikade uran som skulle kunna användas för bomber, rapporterar AP, som citerar diplomater med villkor på anonymitet.

”De bör kunna öka produktionen inom några veckor” sade en diplomat vid Wien-baserade FN: s internationella atomenergiorganet (IAEA) på torsdagen.

Fordow anläggningen som Iran använder för att raffinera uran till en klyvbar koncentration, är särskilt oroande för västs.

Det faktum att anläggningen är begravd djupt under jorden gör det också mindre sårbar för eventuella flyganfall, som Israel har hotat om diplomatin misslyckas med att stoppa Iran får kärnvapen kapacitet.

IAEA kommer sannolikt att lämna sin nästa kvartalsrapport rapport till medlemsstaterna på fredag.

Det förväntas att visa en trotsig Iran som vill gå vidare med att utöka sitt kärnenergiprogram trots västvärldens hårda sanktioner riktade mot landets viktiga oljesektor.

Tidigare i veckan kom rapporter att Iran fortsätter att sanera en militär plats som IAEA vill besöka.

Iran har nu ökat antal installerade centrifuger upp till nästan 2800 från 2140 som publicerades i den tidigare IAEA rapport i slutet av augusti.

Iran började producera anrikat uran till 20 procent klyvbart renhet på Fordow, jämfört med 3,5 procent nivå som krävs för kärnkraftverk, i slutet av 2011 och har 700 centrifuger varit i drift sedan januari i år.