Nukleärt

Iran sanerar bevis på misstänkt kärnanläggning

Chefen för Internationella atomenergi organet (IAEA), Yukiya Amano, sade på söndagen att det fortfarande pågår aktiviteter för eventuell sanering vid Parchin-anläggningen, en iransk militärbas som FN-organet vill inspektera efter bevis om misstänksam kärnvapenforskning, rapporterar Agence France-Presse (AFP) från Bagdad på söndagskvällen.

Yukiya Amano som var på besök i Bagdad uttryckte ändå en försiktig optimism över samtalen med Iran i nästa månad, inför IAEA:s senaste rapport om den Islamiska republikens kontroversiella kärntekniska verksamhet som förväntas på fredagen.

Västmakterna misstänker att Irans kärnteknikprogram syftar till att utveckla kärnvapen, men Teheran hävdar att programmet har endast fredliga ändamål.

”Ja, verksamheten vid Parchin pågår, men jag är inte i stånd att diskutera detaljerna idag”, sade Amano till reportrar efter att frågan om Iran fortsätter sin sanering av det utbredda militärområdet nära Teheran kom upp.

Västländerna och IAEA har anklagat Iran för att sanera och städa bort bevis på tidigare misstänkt vapenforskning vid Parchin-anläggningen. IAEA har ansökt vid flera tillfällen att få tillgång till anläggningen, som FN-organet besökte två gånger tidigare under 2005, utan större framgång.

Sedan sommaren har vissa byggnader vid basen täckts i massiva presenningar för att förhindra övervakning av västerländska satelliter.

Amano sade även att han trodde det fanns ”goda skäl” till att Iran skulle samarbeta med IAEA i frågan om Teherans kärnenergiprogram.

”Jag är mycket övertygad om att … IAEA har en viktig roll att spela för att lösa denna fråga, Irans kärnteknikfråga, med diplomatiska medel”, sade han vid en gemensam presskonferens med Iraks utrikesminister Hoshyar Zebari.

”Det är av intresse för Iran, och för det internationella samfundet, och det är därför jag tror det finns god anledning för att Iran ska samarbeta med oss. Samtidigt är situationen mycket svår och oroande. Jag vill inte spekulera. ”

IAEA meddelade på fredagen att det skulle träffa sin iranska motpart i  Teheran för nya förhandlingar den 13 december, efter en fyra månaders uppehåll, delvis orsakad av det amerikanska presidentvalet