Nukleärt

USA avvisar Irans plan att bryta dödläget i kärnenergifrågan

Iran föreslog nyligen en niostegs-plan för att avsluta konfrontationen med väst över landets kärnteknikprogram, men amerikanska tjänstemän avfärdade planen som chanslös, rapporterade New York Times på torsdagen.

Enligt rapporten försökte iranska regimens tjänstemän samla stöd för sin plan förra månaden under FN:s generalförsamlingsmöte i New York.

Den iranska planen bygger på en tidigare plan som lämnats till europeiska tjänstemän i juli och kräver att väst lyfter gradvis de ekonomiska sanktionerna mot Iran i utbyte mot att landet stoppar urananrikningen vid en av sina anläggningar.

Men enligt planen skulle Iran stoppa anrikningen vid den andra anläggningen, den underjordiska anrikningsanläggningen i Fordow, först efter det att alla sanktioner hävts och nuvarande oljeembargo lyfts.

Västerländska sanktioner har slagit hårt mot Irans ekonomi, och bidragit bland annat till kollapsen av den iranska valutan, rial. Denna vecka ledde den försämrade ekonomiska situationen i landet till offentliga protester i Teheran vilka slogs ner av regimens kravallpolis  och civilklädda säkerhetsorgan.

USA har tidigare föreslagit att Iran som ett första steg stoppar anrikning av 20-procentig uran som är enklare att anrika vidare för kärnvapentillverkning, skickar ut landets befintliga lager av 20-procentig uran och stänger Fordow-anläggningen.

Enligt den amerikanska planen skulle sanktionerna hävas först när båda parterna var överens om en slutlig uppgörelse.