Folkliga protester

Iranska regimen stoppar tillgången till Internet, inrättar nationellt internet

Uppdaterad: Prästerskapet avser att förverkliga sina planer på att förvägra iranska folket tillgång till Internet genom att byta till ett nationellt internet, skriver Reuters på söndagen och hänvisar till rapporter från regimens egna medier. Svt.se rapporterar idag med hänvisning till Reuters att den islamiska staten har nu anslutit alla sina myndigheter till ett nationellt internet.

Regimens tjänstemän säger att beslutet är ett steg mot att öka it-säkerheten, men bör ses som ett desperat försök till att stoppa missnöjesyttringar mot regimen och begränsa folkets möjligheter till att använda sociala medier i avsikt att organisera protester.

En av regimens ställföreträdande ministrar tillkännagav beslutet för regimens medier på söndag samtidigt som statliga televisionen meddelade att Google:s sökmotor och e-posttjänst skulle blockeras ”inom några timmar”.

”Google och Gmail kommer tills vidare att filtreras genom hela landet”, rapporterar Reuters och hänvisar till kommentarer från en tjänsteman som identifieras endast med sitt efternamn, Khoramabadi.

En av regimens nyhetsbyråer ISNA rapporterade att beslut att filtrera Google kommer efter att en anti-islamisk film publicerats på bolagets YouTube utan att hänvisa till en officiell bekräftelse.

Iran under prästerskapets styre toppar listan över länder som censurerar internet och har ett av världens mest omfattande internetfilter, vilket förhindrar iranier från att komma åt flera sajter med den officiella motiveringen att dessa är stötande eller kriminella.

Många iranier ser blockeringen av sociala Facebook och YouTube och det nya beslutet att stoppa befolkningens tillgång till Internet är desperata försök att förebygga regimkritiska protester likt de som förekommer efter valfusket 2009, i synnerhet mot bakgrund av nästa års presidentval i landet.

Det är dock högst tveksamt om regimen kan uppnå sitt mål och det är bara en tidsfråga innan ny teknik gör det möjligt för folket att kringgå censuren och stoppandet av Internet.

”Detta är väldigt oroväckande utveckling men tyvärr ingen större överraskning. Det är den senaste i raden av kraftåtgärder för att stärka greppet om samhället och en fortsättning av den alltmer intensivare förföljelse av de som kämpar för ökad frihet i Iran. Det har funnits tecken på att ett sådant beslut låg i luften men jag tror att detta bakåtsträvande regim misstar sig grovt om man tror att det bara är att stoppa Internet utan vidare, säger Massud Kiani till FFFI.

Massud Kiani, sekreterare på Förenade föreningar för ett fritt Iran, sade i kommentarer till SVT att, ”jag är inte förvånad. Ahmadinejads regim är desperat och försöker hindra oppositionen att göra sin röst hörd inför nästa val”.

– Det slutna, nationella nätet är oroväckande. Men det iranska folket, speciellt den unga generationen, kommer att finna vägar runt censuren, tillade Massud Kiani och betonade att, Förenade föreningar för ett fritt Iran uppmanar nu Sveriges utrikesminister, Carl Bildt (M), att kraftfull kritisera den iranska regimen och uppmana svenska företag som gör affärer med den iranska regimen att avbryta samarbetet eller åtminstone markera mot censuren.