Nukleärt

USA:s senat antog resolution mot Irans atomprogram

Den amerikanska senaten har med överväldigande majoritet godkänt en resolution som bekräftar USA:s ansträngningar för att stoppa Iran från att utveckla kärnvapen.

Senatorerna röstade på lördag med 90 -1 till förmån för icke-bindande åtgärd som de sade inte bör tolkas som ett godkännande för användning av militär styrka eller en krigsförklaring.

Beslutet kommer en dag efter att senator Joseph Lieberman, chef för den amerikanska senatens Homeland Security Committé, anklagade Iran för att sponsra cyberattacker mot stora amerikanska finansiella institutioner.

Webbplatserna för JPMorgan Chase, Bank of America och Citigroup Inc. har upprepade gånger stört under det senaste året på grund av ett flöde av inkommande webbtrafik.

Lieberman berättade för amerikanska tv-nätverket C-SPAN på fredag att ​​han tror att attackerna utfördes av Irans Quds Force, en enhet av Irans elitstyrka revolutionsgardet och inte av slumpmässiga hackare.

Han sade att han tror att attackerna var ett svar på “allt starkare” ekonomiska sanktioner som USA och dess europeiska allierade har infört mot iranska finansinstitut.

USA och flera andra västländer har förenat att införa sanktioner mot Iran över dess nukleära program, som de misstänker syftar till att utveckla kärnvapen. Iran insisterar att sitt urananrikningsprogram är enbart för fredliga ändamål.