Motståndsrörelsen

Folkets mojahedin tas bort från USA:s terrorlista

USA:s utrikesminister Hillary Clinton informerade kongressen på fredagen om att hon avser avföra iranska oppositionsgruppen Folkets mojahdin (PMOI) från USA:s list över utländska terroristorganisationer, rapporterar CNN och hänvisar till tre ledande tjänstemän inom Obama-administrationen.

Det formella beslutet i detta avseende väntas dock komma i början av nästa vecka men faktum är att 15 år av orättfärdig svartlistning av främsta iranska oppositionsgruppen är nu till enda.

Amerikanska utrikesdepartementets taleskvinna Victoria Nuland sade att ”Clinton skickade ett sekretessbelagd meddelande till kongressen på fredagen beträffande Folkets mojahedins terrorlistning”, skriver Voice of America på sin nätupplaga på fredagen.

Nuland tillade dock att hon inte kunde bekräfta innehållet i detta meddelande men räknar med att departementet ska göra ett offentligt uttalande om Folkets mojahedins terrorlistning någon gång före den första oktober.

En appellationsdomstol beordrade i början av juni detta år USA:s utrikesminister Hillary Clinton att inom fyra månader fatta ett beslut om att ta bort eller behålla den iranska oppositionsgruppen, Folkets mojahedin på USA:s lista över utländska terroristorganisationer.

”Vi älskar inte dessa människor men ministerns beslut är baserade på fakta som vi har. Detta har inte gjorts på måfå, det är rätt beslut”, säger en amerikansk tjänsteman till CNN.

”Femton år av orättvisa är egentligen över för de iranier som är trötta på den iranska regimens repressiva politik och vill se en demokratisk förändring. Detta är mycket goda nyheter även om vi väntar på det formella beslutet”, säger Mojtaba Ghotbi till FFFI.

”Dagens beslut är en seger för rättssäkerheten och inte minst ett stort framsteg för iranska oppositionen. Det vi ser idag är att sanningen överkommer alla skamliga och dolda komplotter för att tillmötesgå diktaturers önskan. De som har följt detta ärende vet att svartlistningen av Folkets mojahedin i 1997 var från början en eftergift till prästerskapet i Iran med hopp om att starta en dialog med regimen. Beslutet att avföra Folkets mojahedin från terrorlistan signalerar i sig början till slutet för eftergiftspolitiken gentemot prästerskapet” säger Massud Kiani i kommentarer till FFFI.