Nukleärt

IAEA har ny information om misstänkt kärnvapenrelaterad arbete av Iran

FN:s atomenergiorgan (IAEA) har ny information om att Iran har tagit omfattande steg i sitt arbete att beräkna den destruktiva kraften hos en kärnstridsspets, vilket ses som ett steg närmare mot att  bygga ett sådant vapen, rapporterar Associated Press (AP) från Wien på tisdagsmorgonen och citerar sex diplomater som pratat med nyhetsbyrån på villkor av anonymitet.

Diplomaterna säger att informationen kommer från USA, Israel och minst ett annat land och hävdar att en sådan forskning ska ha ägt rum under de senaste tre åren.

Iranska regimen förnekar att den har för avsikt att tillverka kärnvapen och avfärdar  anklagelserna om motsatsen att vara baserade på fabricerade underrättelser.

Internationella atomenergiorganet ger tilltro till misstankarna och säger att organet inte kan motbevisa dem om Iran inte börjar samarbeta med organisationen när det utreder anklagelserna.

Internationella atomenergiorganet (IAEA) planerar att hålla flera möten bakom stängda dörrar under hela den här veckan i Wien för att diskutera iranska regimens misstänksamma kärntekniska program.

I sin senaste rapport larmade IAEA om och uttryckte oro över den ökade takten i urananrikningen och den ökade anrikningskapaciteten vid Natanz-anläggningen, nära Kashan, och vid Fordow-anläggningen som är en anrikningsanläggning djupt begravd i bergen utanför staden Qom.

Yukiya Amano, generaldirektör för IAEA, uttryckte sin frustration med Iran och sade att månader av förseningar har hindrat inspektörerna försök att besöka Parchin-militäranläggningen beläget sydost om Teheran där organet misstänker att Iran har genomfört kärnvapenrelaterade tester.

Experter och analytiker säger till USA Today på tisdagen att IAEA nu måste erkänna att det inte kan avgöra om Iran håller på att tillverka ett kärnvapen eller inte och hänskjuta fallet till FN:s säkerhetsråd för kraftfullare åtgärder mot Iran.