Nyheter

Nytt samarbetsavtal mellan Iran och Nordkorea

Iranska regimen har ingått ett avtal med Nordkorea om samarbete kring teknik och vetenskap, rapporterade iranska regimens medier på lördagen. Detta i samband med att Nordkoreas formella statsöverhuvud, Kim Yong-nam, besökte Teheran för Alliansfria rörelsens toppmöte.

De två länderna kommer att samarbeta inom forskning, studentutbyten och gemensamma laboratorier och inom informationsteknik, teknik, bioteknik, förnybar energi, miljö, hållbar utveckling av jordbruk och livsmedelsteknik, rapporterade iranska nyhetsbyrån Iranian Labour News Agency (ILNA).

ILNA sade att avtalet undertecknades av iranska regimens minister för vetenskap, forskning och teknik Farhad Daneshjoo och nordkoreanska utrikesministern Pak Ui-chun.

Med tanke på hur de båda ländernas tidigare historia av samarbeten sett ut, finns det goda skäl att misstänka att avtalet inte bara rör det civila området. USA har upprepade gånger anklagat Nordkorea för att ge Iran avancerade missiler som kan nå västeuropeiska huvudstäder.

Senast förra året anklagades bägge länderna av en expertpanel inom FN för att i strid med tre olika FN-resolutioner ha fortsatt handeln med ballistiska missiler. Det finns starka misstankar om att Nordkorea och Iran har samarbetat i hemlighet på flera fronter i utvecklingen av sina respektive kärnvapenprogram.

Båda länderna är bittra fiender till USA och väst. Iranska och nordkoreanska tjänstemän har tidigare sagt att deras nationer är i ”ett dike” i kampen mot västmakterna.

Iranska regimens högsta andlige ledare Ali Khamenei underströk i mötet med Kim Yong-nams att Nordkorea och Iran har ”gemensamma fiender.”

”De arroganta makterna (en hänvisning till USA och Väst) tolererar inte oberoende regeringar,” sade Khamenei. ”I marschen mot stora mål, bör man vara seriös och sanktioner och hot får inte orsaka någon spricka i (vår) beslutsamhet”, sade Khamenei.