Nukleärt

FN-Rapport: Iran installerar nya centrifuger

FN:s inspektörer kommer att släppa en rapport som visar att Iran har byggt flera nya anläggningar för urananrikning och installerat upp till 1.000 nya centrifuger, rapporterar The New York Times (NYT).

En ledande amerikansk tjänsteman, som talade med NBC News på villkor av anonymitet, sade att merparten av de nya utrustningarna har installerats i Fordo, regimens underjordiska kärnanläggningen nära staden Qom.

I månader har satellitbilder visat att aktiviteter vid en iransk militäranläggning, Parchin-anläggning, tyder på att den islamiska staten håller på att sanera den byggnad som Internationella atomenergiorganets inspektörer vill inspektera. Samtidigt har Iran avvisat IAEA:s upprepade insatser för tillträde till Parchin som är beläget sydost om Teheran.

Det finns “nya bevis” för att Iran gör “ytterligare framsteg i sina försök att skaffa kärnvapen”, hävdade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu på fredagen. Uttalandet kommer samtidigt som FN:s atomenergiorgan IAEA höll nya samtal med Iran i strävan att få landet att ge upp sitt omstridda kärnenergiprogram som Israel och ett antal västländer misstänker är till för att framställa kärnvapen. Iranska regimen avfärdar dessa anklagelser och  hävdar att programmet har enbart fredliga syften.

De båda sidorna möttes på fredagen ​​i Wien för att diskutera tillgången till iranska regimens Parchin-anläggning utan framgång.

Västvärlden misstänker att anläggningen är relaterad till möjlig kärnvapenutveckling.