Nyheter

Pentagon: Iran utbildar Assad milisen i Syrien

USA:s försvarsminister Leon Panetta anklagade Iran på tisdagen att utbilda ”Assad milisen” i Syrien i en alltmer ökande insats för att stötta upp den hårt ansatta syriska presidenten.

”Vi ser en växande närvaro av Iran och oroar oss djup sade amerikanska regeringens försvarssekreteraren Leon Panetta under en presskonferens på Pentagon.

Detta iransk-utbildade milis verkar bestå av lokala civila, i allmänt Shia muslimer och alawi ”, sade amerikanska toppmilitären, general Martin Dempsey, som deltog i presskonferensen med Panetta.

Medan Iran hjälper Bashar al-Assads regim, fortsätter Förenta staterna och andra att bistå oppositionen.

Förenta staterna tillhandahåller icke-dödande bistånd såsom kommunikationsutrustning medan andra länder ”ger mer aggressivt stöd” till oppositionen”, sade Panetta.

Den syriska oppositionen ber nu om en flygförbudszon över landet och att gränserna mot Jordanien och Turkiet patrulleras av utländska styrkor.

Att inrätta en flygförbudszon är inte en front fråga för oss”, sade Panetta men Dempsey sade att USA talar med andra om alternativet.

”Vi har varit i diskussion med jordanska och turkar. De är båda intresserade främst i de effekter som kan spillas från Syrien i sina länder. Båda har undersökt möjligheten av en fristad. Och med en fristad skulle förmodligen komma en form av flygförbudszon. Men vi  inte planerar något ensidigt ”, sade Dempsey.