Nukleärt

Oklart om fortsatta samtal mellan iranska regimen och P5+1 gruppen

USA:s ambassadör till Israel Dan Shapiro säger i en intervju med Radio Israels arabiska service på torsdagen att världsmakterna som för närvarande förhandlar med Iran har ännu inte beslutat om hur eller ens om förhandlingar som inleddes i april bör fortsätta.

Shapiro betonade dock att ”USA:s president Barack Obama är fast besluten om att förhindra Iran från att få kärnvapen” och sade ”vi arbetar tillsammans med Israel och flera andra partner inom internationella samfundet för att utöva påtryckningar på Iran.”

”Det finns flera hårda sanktioner men även förhandlingarna med P5 +1 gruppen. Vi har ännu inte bestämt med våra partners om hur eller om vi ska fortsätta förhandlingarna, men vi är i full samordning med Israel och andra partners. ”

Samtalen mellan Iran och P5+1 gruppen fortsatt på låg nivå med ett möte mellan  diplomater från Iran och EU i Istanbul på tisdagen den 24 juli 2012.

Iranska regimens vice chefförhandlare för kärntekniska frågor Ali Baqheri sade att hans möte med en EU-tjänsteman i avsikt att upprätta en gemensam grund för ytterligare en omgång av förhandlingar kring Irans misstänkta kärnvapenprogram var ”positivt”, rapportera Bloomberg på sin nätupplaga på torsdagen.

Ali Baqheri beskrev mötet med Helga Schmid, ställföreträdare för EU:s utrikespolitiske chef Catherine Ashton, i Istanbul den 24 juli som lyckad och sade ”vi lyckades gå framåt med samtalen inom goda ramverk och nå överenskommelser om att fortsatta arbetet samt framtida samtal”, rapporterar regimens egen officiella nyhetsbyrå ISNA.

Under de närmaste dagarna väntas EU:s utrikespolitiske chef Catherine Ashton, som representerar P5 +1 gruppen ta kontakt med iranska regimens chefförhandlare Saeed Jalili för att diskutera senaste mötet i Istanbul samt bestämma eventuell plats och datum för nästa samtalsrunda om det finns tillräckligt med gemensam grund för att återuppta förhandlingarna. P5+1 gruppen består av FN-säkerhetsrådets permanenta medlemmar USA, Kina, Ryssland, Frankrike, Storbritannien samt Tyskland.