Nukleärt

Samtalen om iranska regimens kärnvapenprogram avbryts

EU:s utrikespolitiske chef, Catherine Ashton säger att samtalen på hög nivå mellan de sex världsmakterna och Iran har avbrutits, rapporterar Associated Press (AP) från Moskva på tisdagskvällen.

EU:s utrikespolitiske chef tillägger dock att experter från båda sidor kommer att träffas redan i nästa månad för att se om det finns tillräckligt med gemensam grund för nya förhandlingar, rapporterar AP vidare.

Catherine Ashton sade enligt AP:s rapportering från Moskva att hon ska vara i kontakt med iranske chefförhandlaren Saeed Jalili efter expertmötet i Istanbul den fjärde juli för att bestämma om när eller om att återuppta samtalen.

Ashtons kommentarer kom på tisdagen efter att ett två dagars samtal mellan Iran och P5+1 gruppen (FN:s säkerhetrådets fem permanenta medlemmar, USA, Storbritannien, Frankrike, Kina och Ryssland plus Tyskland)  gjorde få framsteg när det gäller att lösa internationella farhågor kring iranska regimens misstänksamma och hemliga kärnvapenprogram.

Iranska regimen förnekar anklagelserna om att landet strävar efter att tillverka kärnvapen, och insisterade under samtalen i Moskva om att dess ”kärntekniska program” är tänkt för att producera reaktorbränsle och tillverkning av medicinska isotoper.

Prästerskapets regim kräver att de internationella sanktionerna hävs innan den beaktar ett förslag från P5+1 gruppen om att stävja landets urananrikningsprogram.