Nukleärt

IAEA-chefen besöker Iran

Chefen för FN:s atomenergiorgan, IAEA, gör ett oplanerat besök i Iran på söndag.  Det spekuleras att att IAEA-chefen, Yukiya Amano, ska skriva under en överenskommelse med den iranska ledningen som innebär att IAEA ska få återuppta inspektionerna av iranska kärnenergianläggningar.

Men amerikanska och europeiska tjänstemän är oroliga för att Iran ska använda besöket av IAEA: s generaldirektör Yukiya Amano för att splittra det internationella samfundet inför besöket på onsdag nästa vecka i Bagdad.

”En högt uppsatt amerikansk tjänsteman sade på fredag ​​att besöket kan vara positiv men betonade att Iran kommer utan tvekan kommer att försöka använda Amano besök till sin fördel.

Det världsmakterna, USA, Ryssland, Kina Storbritannien, Frankrike och Tyskland, vill är att förmå Iran att avstå från att försöka utveckla kärnvapen.

IAEA besökte Iran i både januari och februari i ett försök att besöka en militär anläggning söder om Teheran, kallad Parchin, som myndigheten anser att Iran kan ha använt för att genomfört kärnvapen forskning. Men Teheran förkastade IAEA: s krav båda gånger.

Iran har också avvisats IAEA:s krav att få tillgång till iranska vetenskapsmän, dokument och andra militära anläggningar som tros vara inblandade i det nukleära programmet.