Nukleärt

NCRI: Iran utökar kärnvapenorganisation

Iran har utökat den organisation som är ansvarig för utveckling av ett kärnvapenprogram i landet, enligt en rapport som iranska nationella motståndsrådet, NCRI, släppte till flera utländska tidningar på lördagen.

I en sexsidig rapport avslöjar den iranska exilgruppen, NCRI, som presenterar uppgifterna för bland annat nyhetsbyrån Reuters källorna inom den iranska regeringen och inom militären som arbetar inom en ytterst hemlig enhet som samordnar regimens olika verksamheter mot ett fulländat kärnvapenprogram.

Enligt uppgifter från dessa källor är totalt 60 forskare och ingenjörer  aktiva inom forskning kopplad till att samordna och utveckla ett program för att ta fram kärnvapen i försvarsdepartementets regi i Iran. Dessutom ska elva intuitioner och företag vara inblandade i arbetet.

Enligt rapporten ska den här nya informationen visa på att regimen har utökat organisationen som ansvarar för utveckling av ett program för kärnvapen. Iran själva uppger dock att de lagrar anrikat uran för ett framtida nätverk av kärnkraftverk.

Rapporten kommer lagom till de samtal som FN ska ha i Wien med Iran angående kärnvapen under måndagen och tisdagen i nästa vecka. Detaljerna i rapporten har dock inte kunnat verifieras.

NCRI, har tidigare i flera omgångar rapporterat om Irans kärnteknikaktivitet vilka bekräftades senare av andra källor däribland IAEA.

Institutet för vetenskap och internationell säkerhet (ISIS), en Washingtonbaserad tankesmedja, sade tidigare i veckan att det har fått kommersiella satellitbilder från den 9:e april, som visar nya aktiviteter vid en iransk militäranläggning, vilka tyder på att den islamiska staten håller på att sanera den byggnad som Internationella atomenergiorganets inspektörer vill inspektera.

IAEA chefen Yukiya Amano sade förra veckan att IAEA hade nyligen uppmärksammat några ”aktiviteter” vid militärbasen Parchin.